Κόσμος
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2005 13:07

Εκατοντάδες Ιταλοί στο κέντρο της Ρώμης τιμούν τον Ν. Καλιπάρι

Εκατοντάδες Ιταλοί άρχισαν εδώ και περίπου μία ώρα, να συγκεντρώνονται στο κέντρο της Ρώμης έξω από την εκκηλησία Santa Maria degli Angeli, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στο Νίκολα Καλιπάρι, τον ιταλό μυστικό πράκτορα που σκοτώθηκε στο Ιράκ από τα πυρά αμερικανών στρατιωτών, προστατεύοντας την απελευθερωθείσα όμηρο, δημοσιογράφο Τζουλιάνα Σγκρένα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας, ο Νίκολα Καλιπάρι, σκοτώθηκε επι τόπου με μία σφαίρα στο κεφάλι.

Η κηδεία του 50χρονου Καλιπάρι γίνεται δημοσία δαπάνη και σε έντονο αντιαμερικανικό κλίμα, παρουσία του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και του προέδρου της χώρας Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι.

Ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε τη διενέργεια ανάκρισης για το ατύχημα, όπως το χαρακτήρισε. «Πρόκειται για ένα φρικτό ατύχημα, για το οποίο ο πρόεδρος Μπους τηλεφώνησε προσωπικά στον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να του δώσει τα συλλυπητήριά του, αλλά και να τον διαβεβαιώσει ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης» δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου στο Ντάν Μπάρτλετ στο CNN.

Μεγάλη απούσα από τη νεκρώσιμη ακολουθία στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, η Τζουλιάνα Σγκρένα, η οποία μετά την απελευθέρωσή της στο Ιράκ τραυματίστηκε από τα πυρά των αμερικανών στρατιωτών την ώρα που κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ύστερα από ένα μήνα ομηρίας στο Ιράκ και την επίθεση που δέχθηκε, η ιταλίδα δημοσιογράφος κατηγόρησε ανοικτά τους αμερικανούς στρατιώτες ότι ήθελαν να την σκοτώσουν. «Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν να γίνονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων», σημείωσε.

«Ο Νικόλα Καλιπάρι έπεσε πάνω μου για να με προστατεύσει και αμέσως, επαναλαμβάνω αμέσως, ένιωσα την τελευταία του ανάσα και πέθανε πάνω μου», δήλωσε η ιταλίδα δημοσιογράφος μετά την άφιξή της χθες στη Ρώμη