Πολιτική
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2005 17:06

Ενας χρόνος διακυβέρνησης από τη ΝΔ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ενός έτους από την εκλογική νίκη της ΝΔ. Αύριο βράδυ ο πρωθυπουργός σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, που θα παραχωρήσει στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, να μιλήσει για διαρθρωτικές αλλαγές και γενναίες τομές, και να επαναλάβει τη θέση του για ήπια δημοσιονομική προσαρμογή.

Την ίδια ώρα, σενάρια ανασχηματισμού επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ με φίλια πυρά υποδέχτηκε τα γενέθλια της κυβέρνησης ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ενός έτους από την εκλογική νίκη της ΝΔ. Αύριο βράδυ ο πρωθυπουργός σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, που θα παραχωρήσει στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, αναμένεται να μιλήσει για την κατάσταση της οικονομίας, για διαρθρωτικές αλλαγές και γενναίες τομές, και να επαναλάβει τη θέση του για ήπια δημοσιονομική προσαρμογή και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

H κρίση που μαστίζει την Εκκλησία, και τη Δικαιοσύνη, το νέο πλαίσιο διαφάνειας, αλλά και οι σκέψεις του για τον φημολογούμενο ανασχηματισμό είναι τα θέματα που εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσουν, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα σενάρια ανασχηματισμού επανέρχονται στο προσκήνιο. Ενδεικτικές θεωρούνται οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη στον «Ελεύθερο Τύπο», που προτείνει στον πρωθυπουργό να στείλει δύο με τρεις υπουργούς στο σπίτι τους, αφού δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. Εγώ δεν κρίνω άλλους υπουργούς, τόνισε στον ρ/σ Flash o υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δ. Αβραμόπουλος.

Να αλλάξει η ΝΔ πορεία, και μάλιστα γρήγορα, συστήνει ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, κ. Μητσοτάκης με αφορμή τα σχέδια, για την εθελουσία έξοδο, στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και την Εμπορική. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για υπερπροστατευόμενους προνομιούχους του δημοσίου, επικρίνει τον διοικητή της ΤτΕ, Νίκο Γκαργκάνα, για την επιλογή του για την εθελουσία έξοδο, υπογραμμίζοντας ότι το συνολικό κόστος -αν προσθέσουμε και την εθελουσία της Εμπορικής Τράπεζας- υπερβαίνει κατά 50%, το ποσόν που απαιτείται, για να πληρωθούν αμέσως τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ, και καλεί την κυβέρνηση, να μην ακολουθήσει την -όπως λέει- καταστροφική πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/07/1021021.htm .

Μετά τα «φίλια πυρά» από τον κ. Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, τόνισε ότι η κυβέρνηση πολιτεύτηκε με συνέπεια και υπευθυνότητα επί τη βάσει αρχών και αξιών και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει.

«Οι δεσμεύσεις μας ισχύουν στο ακέραιο», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι το 2005 ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια για την αλλαγή των δομών του κράτους και της οικονομίας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Εβερτ τόνισε ότι δεν μπορείς να κρίνεις μια κυβέρνηση από τον πρώτο χρόνο, ανέφερε ότι δεν βλέπει να έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα που να δικαιολογούν ανατροπές, παραδέχθηκε ωστόσο ότι στο θέμα του ΛΑΦΚΑ έγινε γκάφα που την διόρθωσε ο πρωθυπουργός.

«Πραγματοποιήθηκαν σημαντικά πράγματα από το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση έφερε σε πέρας την εθνική αποστολή πραγματοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων, αντιμετώπισε σημαντικά εθνικά ζητήματα με εξαιρετική επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα έφερε σειρά ρυθμίσεων και παρεμβάσεων. Αναφέρομαι στα ζητήματα της ρύθμισης των πανοτοκίων, της κατάργησης του ΛΑΦΚΑ, στα ζητήματα που έχουν σχέση με το νέο τρόπο δημοπράτησης των δημοσίων έργων, με το νέο τρόπο ανάθεσης των μελετών, τη ρύθμιση για το βασικό μέτοχο, το νέο φορολογικό νόμο, το νέο αναπτυξιακό νόμο, το νέο σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων στο χώρο της μεταποίησης.

Η πρώτη αυτή χρονιά, που ήταν η βάση και το εφαλτήριο για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος, θα έχει ως συνέχεια το δεύτερο χρόνο, που θα είναι χρόνος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας.

Ενα χρόνο μετά τις εκλογές, η ΝΔ και ο πρόεδρός της συνεχώς απογοητεύουν την κοινωνία, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. «Βλέπουμε καθημερινά την ασυνέπεια και την αναξιοπιστία της ΝΔ, και του πρωθυπουργού. Υποσχέσεις που δεν τηρούνται, και απογοήτευση από ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που εμπιστεύθηκε αυτήν την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος είπε ότι «ένα μωρό, όταν γίνεται ενός έτους, έχει μάθει δυό-τρεις λέξεις. Η ΝΔ ως κυβέρνηση νομίζω έχει μάθει τις λέξεις ανεργία, λιτότητα, ακρίβεια».