Πολιτιστικά
Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 19:10

Αρχαίο υαλουργείο ανακαλύφθηκε στη Μητρόπολη, έξω από τη Σμύρνη

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Μητρόπολη, 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σμύρνης, ανακαλύφθηκε Αρχαίο υαλουργείο.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Μητρόπολη, 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σμύρνης, ανακαλύφθηκε Αρχαίο υαλουργείο.

«Πιστεύουμε ότι η κάμινος χρησιμοποιήθηκε σαν ένα είδος μαγκαλιού για να θερμαίνονται οι μπανιέρες μέσα στο λουτρό» δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών, αναπληρωτής Καθηγητής Σερντάρ Αϊμπέκ.

Στη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν, επίσης, ίχνη παραγωγής γυαλιού ενώ, σύμφωνα με τον Καθηγητή Αϊμπέκ, το λουτρό έπαψε να λειτουργεί  στην πρώιμη Βυζαντινή εποχή και στη συνέχεια χρησιμοποιείτο ως υαλουργείο.

Επειδή η κάμινος βρέθηκε κοντά σε μία εκκλησία, οι ειδικοί εικάζουν ότι το υαλουργείο ιδρύθηκε υπό τον έλεγχό της και λειτουργούσε για να καλύπτει τις ανάγκες της εκκλησίας.

Πολλά από τα κεραμικά που ανακαλύφθηκαν στο ρωμαϊκό λουτρό και στον ιερό χώρο του Δία Κρέζιμου (Δία Προστάτη) παρήχθησαν στην Έφεσο, την Κνίδο και την Αθήνα.

Οι ανασκαφές στην αρχαία Μητρόπολη ξεκίνησαν πριν από 26 χρόνια και μέχρι στιγμής έχουν έλθει στο φως ένα αρχαίο θέατρο της ελληνιστικής περιόδου, το Βουλευτήριον, ένα ρωμαϊκό λουτρό, και οι εγκαταστάσεις της Παλαίστρας, η οποία καλύπτει μια έκταση περίπου 6.000 τετραγωνικών μέτρων, τη μεγαλύτερη στην πόλη.

Τα ψηφιδωτά δάπεδα, οι γαλαρίες, τα λουτρά και τα πολυπληθή μέρη για φαγητό και ποτό στην Παλαίστρα αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι της πόλης ήταν ιδιαίτερα κοινωνικοί.

Η αρχαία Μητρόπολη έχει μία ιστορία 5.000 ετών, καθώς ιδρύθηκε κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προστάτιδα της πόλης ήταν η θεά Άρτεμις.