Κόσμος
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2005 17:11

Οι καλές σχέσεις με την Κύπρο προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

«Το ζήτημα της νέας σελίδας στις συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετίζεται με τις καλές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία». Αυτό υπογράμμισε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε. Όλι Ρεν, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη προς τους εκπροσώπους διαφόρων φορέων του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου.

«Κατά τους επόμενους μήνες πρέπει να υπάρξει νέα επιτάχυνση στο ζήτημα της Κύπρου, για την εξ' ολοκλήρου διευθέτηση της υπόθεσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων υπό τη στέγη του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο κ. Ρεν.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να πράξει η Τουρκία προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία στην ευρωπαϊκή της πορεία, ο κ. Ρεν συνέστησε πως ο καλύτερος τρόπος είναι η υπογραφή του πρωτοκόλλου για την προσαρμογή της Συμφωνίας της Αγκυρας. «Αυτό θα αποτελέσει για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, θα δείξει τις καλές προθέσεις και την επιθυμία για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», σημείωσε ο κ. Ρεν.

Ο κ. Ρεν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εικόνες ξυλοδαρμού γυναικών που διαδήλωσαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, από την αστυνομία, οι οποίες όπως είπε ο Επίτροπος, τραυματίζουν την εικόνα της Τουρκίας, χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε..

«Οι εικόνες μεταδόθηκαν από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης. Αυτό δεν δημιουργεί θετικές εντυπώσεις για την Τουρκία στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Ρεν, μιλώντας σε συνάντηση της Ένωσης Tούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (Tusiad) στην Κωνσταντινούπολη.