Πολιτική
Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 06:58

Κυπριακό: Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Με τη στάση της Άγκυρας να είναι ο μεγάλος άγνωστος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντάται σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς και αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εν όψει της πολυμερούς στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με τη στάση της Άγκυρας να είναι ο μεγάλος άγνωστος,ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντάται σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς και αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εν όψει της πολυμερούς στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν κρατά επτασφράγιστο μυστικό την απόφασή του για το αν θα μεταβεί τελικά στη Γενεύη, προφανώς επιδιώκοντας αυτό να το πράξει την τελευταία στιγμή αποφεύγοντας, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, μια διμερή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Άγκυρα και ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους την ύστατη ώρα και κατά τη διάρκεια της πολυμερούς συνάντησης για την οποία παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι θα είναι «open end» ο Τούρκος ομόλογός του Μ. Τσαβούσογλου από τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι «θα είναι το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας».

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό και με δεδομένη την ελληνική θέση για άρση του σημερινού καθεστώτος εγγυήσεων και σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, θέση την οποία επανέλαβε χθες, εν πτήση προς τη Γενεύη και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάσης, ο κ. Ερντογάν «ίσως επιχειρήσει να αιφνιδιάσει τους συνομιλητές του με μία πρόταση με προφανή στόχο να μεταθέσει την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών στην άλλη πλευρά».

Χθες με συνέντευξή του στον «Πολίτη», ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι στη Γενεύη θα είναι παρών ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από πλευράς Ε.Ε., ενώ ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την επιθυμία στη Γενεύη να παρίστανται τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έκανε λόγο για  «παράξενη σιωπή» που επικρατεί από πλευράς της Τουρκίας. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίσει να μην μεταβεί στη Γενεύη (η ελληνική διπλωματία επιμένει ότι θα δώσει το παρών) ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι «η ουσία είναι να υπάρχει βούληση από πλευράς Τουρκίας και όποιος θέλει ας την εκφράσει».     

Χθες ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ, Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στην παρουσία ή μη του κ. Ερντογάν, σημείωσε στον 9.84 ότι «από τη δική μας μεριά έχουμε πει ότι η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά η μη παρουσία Ερντογάν αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα».

Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες στο ξενοδοχείο που διαμένει (στις 20.20 ώρα Ελλάδος) με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ήταν η δεύτερη και τελευταία συνάντησή των δύο ανδρών, πριν την έναρξη της τριήμερης διαδικασίας. Ο κ. Αναστασιάδης, πριν την αναχώρησή του χθες, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Η συνάντηση διεξήχθη παρουσία του απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, με βασικό θέμα την ατζέντα των τριήμερων συνομιλιών όπου αναμένεται να υπάρξει και ανταλλαγή χαρτών για τις εδαφικές αναπροσαρμογές.

Πριν την έναρξη της επίσημης διαδικασίας ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με ομιλία του, παρουσία των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, θα κηρύξει την τελετή έναρξης της όλης διαδικασίας.

Τσαβούσογλου: Η Γενεύη είναι το τέλος του δρόμου

Την «παράξενη σιωπή» της γειτονικής χώρας, «έσπασε», όχι με τον καλύτερο τρόπο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσαβούσογλου  εξέφρασε την ελπίδα ότι « η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα θα βρίσκονται μέσα στην ίδια αντίληψη και στην στη σύνοδο που θα έχουμε στις 12 Ιανουαρίου να έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό το λέγαμε πάντα, πλέον είναι το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας. Από μια άποψη είναι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται. Θέλουμε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία και μακάρι να πάρουμε ένα αποτέλεσμα από εδώ».

Η αναφορά αυτή του κ. Τσαβούσογλου σε «τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιδιώξεις της Αθήνας αφού μόλις προχθές ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς έκανε λόγο για «open end» διαδικασία αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί  ότι η Γενεύη δεν είναι το τέλος, αλλά η συνέχεια μιας μακράς διαδικασίας προς την επίλυση του Κυπριακού.

Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «απειλές έναντι της Κύπρου λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή», ενώ αναφέρθηκε με νόημα «στο φυσικό αέριο που βρίσκεται στα περίχωρα της Κύπρου».

Για την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο ο κ. Τσαβούσογλου είπε: «Εάν για το μέλλον δεν υπάρχει εχθρική στάση στο μυαλό σας, τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε ούτε και για την παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί».