Το 2012 ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την κλιματική αλλαγή ως «απάτη», ως θεωρία, που «επινόησαν οι Κινέζοι για να πλήξουν την αμερικανική μεταποίηση», γράφει η Νατάσα Στασινού.
Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Το 2012 ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την κλιματική αλλαγή ως «απάτη», ως θεωρία, που «επινόησαν οι Κινέζοι για να πλήξουν την αμερικανική μεταποίηση».
Επανέλαβε τη θέση προεκλογικά, δεσμευόμενος να εγκαταλείψει την παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού και να δώσει ώθηση στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Και όταν τελικά εξελέγη, μπορεί να δήλωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα «με ανοιχτό μυαλό», αλλά οι επιλογές των προσώπων για την κυβέρνησή του έδειξαν το αντίθετο.
Η κοινή γνώμη τον στηρίζει. Σχεδόν τα 3/4 των Αμερικανών εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής.
Το πισωγύρισμα των ΗΠΑ δεν σταματά τον υπόλοιπο κόσμο από τη στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας.
Η Ε.Ε. έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, η Κίνα προωθεί τεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές, ενώ ακόμη και η Σαουδική Αραβία προετοιμάζεται από τώρα για έναν κόσμο... χωρίς πετρέλαιο, ακόμη και εάν πιστεύει ότι αυτός θα αργήσει.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, περίπου 500.000 ηλιακοί συλλέκτες τοποθετούνται ανά τον πλανήτη παγκοσμίως. Η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον φθηνότερη από τον άνθρακα σε αρκετές χώρες.
Στη Χιλή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στοιχίζει λιγότερο από 3 σεντ ανά κιλοβατώρα. Το κόστος της ηλιακής ενέργειας έχει κάνει «βουτιά» 62% από το 2009, σύμφωνα με την υπηρεσία Bloomberg New Energy Finance, η οποία υπολογίζει ότι σε λιγότερο από μία δεκαετία ο ήλιος θα προσφέρει φθηνότερη ενέργεια από τον άνθρακα παγκοσμίως.
Ένας κόσμος χωρίς ορυκτά καύσιμα είναι πράγματι μακριά. Παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη, οι ανανεώσιμες πηγές εξακολουθούν να καλύπτουν μόλις το 28% των συνολικών αναγκών.
Με ή χωρίς τις ΗΠΑ του Τραμπ, όμως, η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή.
Αν δεν την τρομάζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ας την τρομάξει το κόστος. Επιστήμονες του Στάνφορντ και του Μπέρκλεϊ υπολογίζουν ότι το παγκόσμιο προϊόν θα είναι έως τα τέλη του αιώνα 25% χαμηλότερο από ό,τι χωρίς την κλιματική αλλαγή.