Πολιτική
Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2017 12:00

Κρίσιμος μήνας για αξιολόγηση και Κυπριακό

Κρίσιμος θα είναι ο πρώτος μήνας του χρόνου για τα δύο μεγάλα ανοιχτά θέματα, της δεύτερης αξιολόγησης (επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων - μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ από τώρα για τη διετία μετά το 2918) και το Κυπριακό. Εντός του Ιανουαρίου ο διπλωματικός μαραθώνιος του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό αλλά και οι περιοδείες του στο εσωτερικό θα συνεχιστούν.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κρίσιμος θα είναι ο πρώτος μήνας του χρόνου για τα δύο μεγάλα ανοιχτά θέματα, της δεύτερης αξιολόγησης (επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων - μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ από τώρα για τη διετία μετά το 2918) και το Κυπριακό. 

Κάτι που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, θέλησε να καταστήσει σαφές, λέγοντας ότι το 2017 θα είναι «μία χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα θα κάνει άλματα μπροστά και στην οικονομία και στην κοινωνία και στα εθνικά θέματα με αιχμή το Κυπριακό».

Εντός του Ιανουαρίου ο διπλωματικός μαραθώνιος του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό αλλά και οι περιοδείες του στο εσωτερικό θα συνεχιστούν. Στις 12 του μήνα θα συνεδριάσει το EWG το οποίο αναμένεται να δώσει την πολιτική εντολή στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα. Την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Ελβετία, στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν θα μεταβεί πιο νωρίς προκειμένου να συναντηθεί, σε διμερές επίπεδο, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέντε ημέρες μετά ο κ. Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να μεταβεί στο Νταβός, ώστε να παρευρεθεί στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου. Στις 28 και 29 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος στη Λισαβώνα και μέχρι τότε ο πρωθυπουργός θα γνωρίζει και την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης αφού θεωρείται κομβικής σημασίας το Eurogoup στις 26 του μηνός. 

Για τις 3 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής στη Μάλτα, με αντικείμενο τη μετά Brexit εποχή, ενώ στην ατζέντα του κ. Τσίπρα βρίσκεται και το αναβληθέν από τον Νοέμβριο ταξίδι του στο Βελιγράδι.

Για το Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό όλα τα παραπάνω ταξίδια είναι κομβικής σημασίας, προκειμένου στο περιθώριο να προωθηθούν οι ελληνικές θέσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τις 9 Μαρτίου, ημέρα που θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, προς αυτήν την κατεύθυνση το Μαξίμου, σε ανοιχτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο, επεξεργάζεται την ελληνική πρόταση τόσο για τις διαφωνίες στα εργασιακά όσο και για τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για τη διετία μετά το 2018. Βάση της εν λόγω πρότασης είναι η επέκταση του κόφτη για μετά το 2018 αλλά, όπως λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «αυτό δεν μπορεί να είναι ξεκομμένο από τη συζήτηση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων».