Κόσμος
Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2017 19:45

Έκκληση για ενότητα από τη Μέι

Τη δέσμευση για μια συμφωνία για Brexit προς όφελος των όλων των Βρετανών έδωσε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, απευθύνοντας έκκληση για ενότητα.

Τη δέσμευση για μια συμφωνία για Brexit προς όφελος των όλων των Βρετανών έδωσε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, απευθύνοντας έκκληση για ενότητα.

Η κ. Μέι δήλωσε ότι παρά τον διχασμό, οι Βρετανοί μοιράζονται μια επιθυμία να ζήσουν σε μια πιο δυνατή, πιο δίκαιη και πιο ασφαλή χώρα.

«Αυτές οι φιλοδοξίας μας ενώνουν, έτσι ώστε να μην είμαστε από εδώ και στο εξής διαιρεμένοι στο 52% που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης και στο 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., αλλά μια μεγάλη ένωση πολιτών και κρατών με μια περήφανη ιστορία και ένα λαμπρό μέλλον», τόνισε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Έτσι, όταν θα προσέλθω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη φέτος, θα είναι με αυτό ως σκέψη και γνώση ότι βρίσκομαι εκεί για να πετύχω την σωστή συμφωνία, όχι απλά για εκείνους που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, αλλά για κάθε άνθρωπο σε αυτή την χώρα», πρόσθεσε.

Στο πρωτοχρονιάτικο της μήνυμα επίσης αναφέρθηκε στην «πολύτιμη ένωση» ανάμεσα στα τέσσερα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία βρίσκεται υπό πίεση καθώς η Βρετανία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο μπλοκ των 28.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έχει δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η βούληση των Σκωτσέζων θα γίνει σεβαστεί, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα διεξαγωγής ενός μελλοντικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το ΗΒ.

Στο δικό της πρωτοχρονιάτικο μήνυμα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε: « Είμαστε αποφασισμένοι ότι η ψήφος της Σκωτίας για παραμονή στην Ε.Ε. θα γίνει σεβαστή και ότι ο λαός της Σκωτίας θα διατηρήσει τα περισσότερα δυνατά προνόμια της συμμετοχής στην Ένωση, όπως την ελευθερία για εργασία, μετακίνηση και σπουδές σε άλλα κράτη - μέλη».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters