Παραίτηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης από το βουλευτικό αξίωμα ζητεί το Ποτάμι κατηγορώντας την ότι παραβίασε συνταγματικές διατάξεις που αφορούν τα καθήκοντα του βουλευτή.
Παραίτηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης από το βουλευτικό αξίωμα ζητεί το Ποτάμι κατηγορώντας την ότι παραβίασε συνταγματικές διατάξεις που αφορούν τα καθήκοντα του βουλευτή.
«Tο Σύνταγμα στο άρθρο 57 είναι απολύτως σαφές: Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του.
Προσθέτει ότι το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια ότι οι Βουλευτές οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. «Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή», είναι η σαφής συνταγματική διάταξη.
Το Ποτάμι κατηγορεί την κ. Γεροβασίλη παραβίασε όλες αυτές τις συνταγματικές διατάξεις και πρέπει έστω και τώρα - που η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε την αντισυνταγματική της συμπεριφορά - να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί από βουλευτής. Αν δεν το πράξει οφείλει ο πρωθυπουργός να την αποπέμψει και παράλληλα να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.
«Οι τελευταίες αποκαλύψεις μαρτυρούν, για άλλη μια φορά, τον πλημμελή έλεγχο του Πόθεν Έσχες αφού η παραβίαση του συντάγματος δεν διαπιστώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά από δημοσιογράφους» αναφέρει.
Σημειώνεται ότι την παραίτηση της κ. Γεροβασίλη έχει ζητήσει και η Ν.Δ., ενώ η ίδια έχει προαναγγείλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Τι ανέφερε το δημοσίευμα
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για την κ. Γεροβασίλη με τίτλο «τρία χρόνια παράνομα βουλευτής», σύμφωνα με το οποίο η υπουργός ήταν μέτοχος σε επιχείρηση που συναλλάσσονταν με το Δημόσιο, ενώ ήταν ταυτόχρονα και βουλευτής.
Επικαλούμενη το «πόθεν έσχες» της κ. Γεροβασίλη, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» έκανε λόγο για παραβίαση του άρθρου 57 του Συντάγματος. Βάσει του δημοσιεύματος, «ενώ η κ. Γεροβασίλη εξελέγη βουλευτής τον Μάιο του 2012 και με βάση το άρθρο 57 του Συντάγματος θα έπρεπε εντός οκτώ ημερών να παραιτηθεί από μέτοχος της εταιρείας "ΑΛΕΞΙΟΥ-ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Ο.Ε." που παρέχει ακτινοδιαγνωστικές υπηρεσίες στην Άρτα, συνεργαζόμενη με τον ΕΟΠΥΥ και το νοσοκομείο της πόλης, μεταβίβασε τις μετοχές της στον γιό της Απόστολο Κτενά, στις 30 Ιουλίου του 2015, δώδεκα ημέρες μετά την ορκωμοσία της ως κυβερνητικής εκπροσώπου».