Τα παλαιότερα δέντρα στον πλανήτη απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια.
Τα παλαιότερα δέντρα στον πλανήτη απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια.
Τα αρχαία πεύκα του είδους Pinus longaeva, που ευδοκιμούν στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνια, ενδεχομένως θα αντικατασταθούν από νεότερα δέντρα ενός άλλου είδους, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα εν λόγω δέντρα αρχίζουν να φυτρώνουν ψηλότερα στο βουνό.
Τα γενετικά παλαιότερα δέντρα στον κόσμο βρίσκονται ακριβώς κάτω από την γραμμή, όπου η ελάχιστη βροχόπτωση, ο ψυχρός αέρας, και το βραχώδες ασβεστολιθικό έδαφος εξαλείφει όλα τα είδη δέντρων, εκτός από τα πιο ανθεκτικά. Από τα περίπου 2.900 έως 3.500 μέτρα, τα συγκεκριμένα πεύκα κυριαρχούν στο τοπίο. Στα λίγα σημεία με πιο αμμώδες έδαφος, φυτρώνουν πεύκα του είδους Pinus Flexilis, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα αρχαία πεύκα ευδοκιμούν σε αυτό το απαγορευτικό έδαφος εν μέρει επειδή αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς, προσθέτοντας μόλις 2,5 εκατοστά περιμέτρου κάθε χρόνο. Αυτή η αργή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την απουσία ανταγωνισμού από άλλα δέντρα και παράσιτα, συμβάλλει στην αξιοσημείωτη μακροζωία τους.
Το αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο ανήκει στο συγκεκριμένο είδος και έχει ηλικία 5.062 έτη. Ενδεικτικά, το παλαιότερο επίσημα χρονολογημένο δέντρο στην Ευρώπη έχει ηλικία 1.075 χρόνια, αν και υπάρχουν άλλα δέντρα που είναι πιθανόν πολύ πιο αρχαία.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει μετατοπίσει τη γραμμή επιβίωσης άλλων δέντρων πιο ψηλά στο βουνό. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι ισχυρότερος και τα περισσότερα από τα νέα δέντρα στα υψηλότερα υψόμετρα φαίνεται να είναι από το είδος Pinus Flexilis και όχι το Pinus longaeva, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό σε ένα τοπικό πτηνό που μασάει και διασκορπίζει τους σπόρους των δέντρων. Αυτή η διαδικασία επιταχύνει το πόσο γρήγορα τα πεύκα αυτά μπορούν να αποικίσουν νέες τοποθεσίες, αναφέρει η μελέτη.