Απόψεις
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 07:00

Ο κίνδυνος που δεν έφυγε ποτέ

Σήματα κινδύνου εκπέμπει ξανά η Ευρωζώνη, με την Ελλάδα να παραμένει στο στόχαστρο και να υποσκελίζει όλα τα υπόλοιπα δεινά, γράφει η Έφη Τριήρη.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
 [email protected]

Σήματα κινδύνου εκπέμπει ξανά η Ευρωζώνη, με την Ελλάδα να παραμένει στο στόχαστρο και να υποσκελίζει όλα τα υπόλοιπα δεινά.

Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» περιγράφει με μελανά χρώματα τους φόβους της γερμανικής κυβέρνησης για μία νέα ευρωκρίση, με την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης να αποτελεί ακόμη βασικό λόγο ανησυχίας για το Βερολίνο.

Παρά την προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να μεταδώσει με την επιστολή του μία ειρηνική διάθεση λόγω Χριστουγέννων, δεσμευόμενος ότι η Αθήνα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το συμφωνηθέν πρόγραμμα, η Ελλάδα προβάλλεται ως «η αιώνια υποψήφια για μια κρίση».

«Είναι όντως όλα καλά;» διερωτάται ο συντάκτης της «Ηandelsblatt», θέτοντας το πρόβλημα από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο φόβος για μια νέα κρίση αυξάνεται στο Βερολίνο, η διαμάχη για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας παραμένει εδώ και καιρό άλυτη, η αξιολόγηση επιμηκύνεται, ενώ Ευρώπη και ΔΝΤ διχάζονται αναφορικά με τους όρους του προγράμματος.

Πουθενά αλλού, λοιπόν, η κρίση δεν είναι πιο αισθητή από ό,τι στην Ελλάδα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι υπό πίεση και γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές, δηλαδή αναζητά ενόχους. Και ο έμπιστος συνεργάτης του και υπουργός Τηλεπικοινωνιών Νίκος Παππάς δήλωσε εκ νέου ότι «είναι προφανές πως ο κ. Σόιμπλε από την αρχή δεν ήθελε να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα».

Η «Handelsblatt» υπενθυμίζει ότι οι διαφωνίες μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ παραμένουν, ενώ η όποια λύση φαντάζει ακόμη μακρινή. Εν τέλει απομένει μόνο το Eurogroup στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Συνεπώς, η λύση πρέπει να βρεθεί νωρίτερα, δεδομένου ότι η Αθήνα μπορεί να τα βγάλει πέρα, σε οικονομικό επίπεδο, μέχρι τον Ιούνιο, εκτιμούν οι πιστωτές. Αποτυχία εξεύρεσης λύσης θα οδηγούσε σε επανάληψη του Ιουνίου του 2015, επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη μέλος της γερμανικής κυβέρνησης.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο το ελληνικό ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στο Βερολίνο. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία και αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε από τις αποκλίσεις που καταγράφονται στο διευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών Target-2-System της ΕΚΤ.

Φυσικά και από τα προβλήματα γύρω από τη διάσωση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, της Monte dei Paschi.