Πολιτική
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2005 19:21

Συμμετοχή πανεπιστημιακών στην πανελλαδική απεργία στις 17/3

Συμμετοχή των πανεπιστημιακών στην πανελλαδική απεργία της 17ης Μαρτίου 2005, μαζί με τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανακοίνωσε το συνδικαλιστικό τους όργανο ΠΟΣΔΕΠ, καθώς «οι μισθοί των πανεπιστημιακών χάνουν την αγοραστική τους αξία από τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ενώ από την 1η Ιουλίου 2004 υπέστησαν και απόλυτη μείωση λόγω της αύξησης των κρατήσεων, και φυσικά εξακολουθεί να διατηρείται ο απαράδεκτος επιδοματικός χαρακτήρας του μισθολογίου, καθώς και η συρρίκνωση των συντάξεων που αυτός συνεπάγεται», ενώ «έχει πάρει εκκρηκτικές διαστάσεις η χρησιμοποίηση "εποχικών διδασκόντων" του Π.Δ. 407/80 (ένας στους τέσσερεις) για την εκπαιδευτική λειτουργία των Πανεπιστημίων, ιδιαίτερα των περιφερειακών».

Στις 9 Μαρτίου 2005 συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ και

- κατέστρωσε τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων του κλάδου μέχρι τον Μάιο 2005, περίοδο ολοκλήρωσης των θεσμικών παρεμβάσεων για την προσαρμογή του Πανεπιστημιακού μας συστήματος στη «διαδικασία Μπολόνια».

- συζήτησε την ίδρυση «μη κρατικών Πανεπιστημίων».

Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για το «νέο ΔΙΚΑΤΣΑ» καλεί τους Συλλόγους να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν έκτακες ανοικτές συνεδριάσεις των Συγκλήτων όλων των Πανεπιστημίων με θέμα τις συνέπειες που θα έχει στις πανεπιστημιακές σπουδές, τους τίτλους και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους η λειτουργία του νέου θεσμού, με παράλληλη στάση εργασίας.

Την ημέρα που θα συζητείται στη Βουλή (ή στο ΕΣΥΠ, αν συγκληθεί) η «διασφάλιση ποιότητας» των πανεπιστημίων, καλεί τους Συλλόγους να διοργανώσουν εκδηλώσεις – συζητήσεις και κινητοποιήσεις, με παράλληλη στάση εργασίας.

Η ΠΟΣΔΕΠ κηρύσσει «εβδομάδα για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου» την εβδομάδα 16 – 20 Μαΐου 2005, και προαναγγέλλει τριήμερη απεργία 17 – 19 Μαΐου.

Τέλος, η ΠΟΣΔΕΠ καταγγέλλει τα πρώτα βήματα για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, με τη μορφή «μη κρατικών Πανεστημίων», τα οποία μάλιστα το ΥπΕΠΘ προτίθεται να χρηματοδοτήσει γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε περίοδο που δημόσια Πανεπιστήμια υποχρεώνονται να αναστείλουν την εκπαιδευτική τους λειτουργία λόγω έλλειψης διδασκόντων.