Κόσμος
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2005 12:16

Αμερικανική κριτική για τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας

Την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις επιβεβαιώνουν οι αντιδράσεις στην Τουρκία για τις δηλώσεις (χθες) του αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα, Έρικ Έντελμαν σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας, εν όψει και της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, τον επόμενο μήνα στη Δαμασκό.

«Το μόνο πράγμα που μπορούμε να πούμε για τη Συρία, είναι η ταύτιση απόψεων που υπάρχει στη διεθνή κοινότητα, με βάση την απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Συρία πρέπει να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από το Λίβανο. Ο πρόεδρος Μπους, κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, διαπίστωσε την ταύτιση απόψεων. Υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, τον καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέραρντ Σρέντερ, και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν. Ελπίζουμε ότι και η Τουρκία θα ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα. Αυτό βεβαίως είναι δική της απόφαση», δήλωσε χθες ο αμερικανός πρέσβης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Μιλιέτ», σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, «οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εμποδίσουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της, αλλά περιμένουν από την Αγκυρα να μην απέχει από ζητήματα στα οποία υπάρχει διεθνής ομοφωνία, όπως για παράδειγμα είναι η υπόθεση της Συρίας».

Όπως επίσης αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, «η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση στην Τουρκία δεν ξεκαθαρίζει έγκαιρα τη θέση και την αποφασιστικότητά της σε τέτοιες περιπτώσεις. Για το λόγο αυτό μεταξύ των επίσημων κύκλων στις ΗΠΑ εκφράζεται η άποψη ότι η τουρκική κυβέρνηση, ορισμένες φορές "τρικλίζει"».

Τέλος υπογραμμίζεται πως πλέον, έχουν αλλοιωθεί στην Ουάσιγκτον η εικόνα και οι μετοχές της Τουρκίας. «Οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν πλέον την Τουρκία ως παλιό και πιστό σύμμαχο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πηγή ΑΠΕ