Κόσμος
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2005 12:36

Διερευνητική πρωτοβουλία για το Κυπριακό αναμένει η Λευκωσία

Διερευνητική πρωτοβουλία για το Κυπριακό από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανάδειξη ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αναμένει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου.

Όπως είπε ο κ. Ιακώβου, η εν λόγω πρωτοβουλία αναμένεται στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου, μετά τη διενέργεια των προεδρικών εκλογών στο ψευδοκράτος.

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης πως η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον Κόφι Ανάν «σε πολύ ψηλό επίπεδο». «Η πληροφόρηση που έχουμε, είναι πως ο γ.γ. θα αναμένει τη ψηφοφορία στα κατεχόμενα και στη συνέχεια θα αποστείλει υψηλόβαθμο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ίσως τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα), για να διερευνήσει τις θέσεις των δύο πλευρών. Είναι πιθανό να αναληφθεί αποστολή στο τρίγωνο Λευκωσίας - Αθήνας - Αγκυρας, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας», πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ιακώβου, προκειμένου να αναληφθεί νέα, ουσιαστική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, θα πρέπει να συμφωνηθεί πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση και ποιος θα είναι ο στόχος.

Αναφερόμενος στη συνάντηση Ερντογαν - Ανάν στη Μαδρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επισήμανε πως αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων του τούρκου πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως ο κ. Ερντογάν δεν είπε τίποτε το νέο και ότι ουσιαστικά ζήτησε από το γενικό γραμματέα και την ελληνική πλευρά να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού.

Όσον αφορά το θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης και με τα δέκα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την Τουρκία, ο κ. Ιακώβου είπε πως η Τουρκία θα το υπογράψει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, υπογραμμίζοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει γνωμάτευση ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

« Η Τουρκία και άλλοι θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν ότι δεν συνιστά αναγνώριση και αυτό βοηθά την Τουρκία στο εσωτερικό. Εμείς ξέρουμε τι σημαίνει η υπογραφή και το αφήνουμε μέχρι εδώ», τόνισε ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε πως η Τουρκία θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο, κατι που γνωρίζει η κυπριακή κυβέρνηση και δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Ιακώβου εξήγησε πως η καθυστέρηση στην υπογραφή του πρωτοκόλλου πηγάζει από το επιχείρημα της Τουρκίας ότι κατά την προηγούμενη διεύρυνση δεν κλήθηκε να υπογράψει επέκταση της τελωνειακής της ένωσης με τα νέα κράτη - μέλη.

«Ομως», σημείωσε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι αυτό ήταν λάθος και επειδή έγινε δε σημαίνει πως πρέπει να συνεχίζεται το ίδιο λάθος».

Από τη πλευρά του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε χθες, ύστερα από συνάντηση στο Λονδίνο με το βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, ότι η χώρα του θα υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης και στις δέκα νέες χώρες-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, ωστόσο επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας ότι η υπογραφή δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Στρο δήλωσε ότι η Βρετανία αναγνωρίζει την «καλόπιστη» - όπως είπε- στάση της Τουρκίας, λέγοντας ότι δεν ευθύνεται η τουρκική κυβέρνηση για τη μη υπογραφή του πρωτοκόλλου και ότι το θέμα της αναγνώρισης θα διευθετηθεί στο πλαίσιο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Επιπρόσθετα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε ομιλία του χθες βράδυ στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Λονδίνου, επεχείρησε να παρουσιάσει την υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν ως απόδειξη ότι η κατοχική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο δεν αποβλέπει σε στρατηγικά συμφέροντα. «Εμείς και οι Τουρκοκύπριοι δεχθήκαμε να κάνουμε θυσίες. Ενεργήσαμε με όραμα συμβάλλοντας στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Γκιουλ.