Κόσμος
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2005 18:02

Αναβολή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε.

Την αναβολή της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η βαλκανική χώρα δεν συνεργάζεται πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, δήλωσαν σήμερα ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Λουξεμβούργο που ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία της Ε.Ε., αναμένεται να ανακοινώσει στους υπουργούς Εξωτερικών των «25» κατά την αυριανή τους συνάντηση, ότι λόγω της μη παράδοσης του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Αντε Γκοτόβινα, η Κροατία δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αύριο θα είναι ένα “όχι”, αλλά το ζήτημα είναι πώς θα διατυπωθεί», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης, μετά τη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων στην Ε.Ε..

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ιβο Σαναντέρ, τόνισε ότι η χώρα του συνεργάζεται πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. «Η Κροατία έχει εκπληρώσει τον όρο για πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν στις 17 Μαρτίου», υπογράμμισε ο κ. Σάναντερ και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, (ο Γκοτοβίνα) δεν βρίσκεται στην Κροατία. Αυτή είναι η μοναδική και πλήρης αλήθεια».