Τα συγκροτήματα Pearl Jam και Journey, ο ράπερ Tupac Shakur, οι Electric Light Orchestra, οι Yes και η Joan Baez απέκτησαν θέση στο «Rock & Roll Hall Of Fame», στο «πάνθεον» των ροκ ηρώων. Η τελετή εισόδου θα λάβει χώρα στις 7 Απριλίου, στο Barclays Center, στο Μπρούκλιν.
Τα συγκροτήματα Pearl Jam και Journey, ο ράπερ Tupac Shakur, οι Electric Light Orchestra, οι Yes και η Joan Baez απέκτησαν θέση στο «Rock & Roll Hall Of Fame», στο «πάνθεον» των ροκ ηρώων. Η τελετή εισόδου θα λάβει χώρα στις 7 Απριλίου, στο Barclays Center, στο Μπρούκλιν.
Ειδικό βραβείο θα απονεμηθεί στον 64χρονο Nile Rodgers, συνθέτη, μουσικό, παραγωγό, του οποίου η disco εποχής μπάντα «Chic» απέτυχε και πάλι να κερδίσει μια θέση, αν και ήταν υποψήφια για 11η φορά.
Οι Pearl Jam, το ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Σιάτλ, το 1990, ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του κινήματος του grunge, έγιναν γνωστοί με τα τραγούδια «Alive», «Jeremy» και «Even flow». Μετά τους Nirvana, είναι η δεύτερη μπάντα από την grunge ροκ σκηνή του Σιάτλ, που εισέρχεται στο «Rock & Roll Hall Of Fame».
Η 75χρονη Αμερικανίδα Joan Baez, τραγουδίστρια της φολκ, κυρίως, μουσικής, στιχουργός και πολιτική ακτιβίστρια, είναι ιδιαίτερα γνωστή για την ενεργό συμμετοχή της στο αντιπολεμικό κίνημα. Ήταν ζευγάρι, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60, με τον Bob Dylan, και τραγούδησαν ντουέτο πολλές δημιουργίες του.
Οι Journey συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους του κοινού για την ένταξη στο «Rock & Roll Hall Of Fame». Το αμερικάνικο ροκ συγκρότημα σχηματίστηκε το 1973, στο Σαν Φρανσίσκο, από πρώην μέλη των Santana. Μεγάλη τους επιτυχία είναι το τραγούδι «Don’t stop believin» του 1981, που, αργότερα, έγινε το υψηλότερο σε πωλήσεις τραγούδι στην ιστορία των iTunes (6.8 εκατ. πωλήσεις). Η μουσική τους ακούστηκε και στην τηλεοπτική σειρά «The Soprano’s».
Οι Βρετανοί Yes, progressive rock συγκρότημα, δημιουργήθηκαν το 1968 και γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Οι δίσκοι «Tales from Topographic Oceans» (1973) και «Going for the One» (1977) ανέβηκαν στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ, ενώ το «90125» (1983) βραβεύθηκε ως τριπλά πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τη δημιουργία τους μέχρι το 1980, κυκλοφόρησαν δέκα στούντιο δίσκους.
Ο ράπερ Tupac Shakur πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Λας Βέγκας, το 1996, σε μία ανεξιχνίαστη υπόθεση, ενώ βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του. Δύο μήνες μετά τον θάνατό του, κυκλοφόρησε ο δίσκος «The Don Killuminati: The 7 Day Theory». Ο Eminem, ο Snoop Dogg και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες της ραπ επηρεάστηκαν βαθύτατα από τον Tupac.
Ο θεσμός του «Rock & Roll Hall of Fame» θεμελιώθηκε το 1983, στο Οχάιο των ΗΠΑ. Έκτοτε, κάθε χρόνο, η επιτροπή ανακοινώνει 16 υποψηφιότητες, και οι νικητές, που θα χαραχτούν στο Μουσείο του Hall of Fame για πάντα, αναδεικνύονται έπειτα από ψηφοφορία, η οποία διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο, και συμμετέχουν πάνω από 600 μουσικοί, ιστορικοί και μέλη της μουσικής βιομηχανίας, ενώ ο καθένας έχει δικαίωμα να ψηφίσει 5 από τους 16 υποψηφίους.
Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν τις περισσότερες ψήφους, εισάγονται στο Hall of Fame. Προκειμένου να επιτραπεί σε ένα συγκρότημα ή έναν καλλιτέχνη η υποψηφιότητά του, πρέπει να περάσουν 25 χρόνια από την ημερομηνία κυκλοφορίας του πρώτου του ή πρώτου τους δίσκου.
Έτσι, οι Pearl Jam και ο Tupac Shakur, που, φέτος, κλείνουν 25 χρόνια από το ντεμπούτο τους, τέθηκαν σε υποψηφιότητα για πρώτη φορά.
naftemporiki.gr