Πολιτική
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2005 17:47

Η λύση στο πρόβλημα του ονόματος θα άρει τα εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ

Η κυβέρνηση των Σκοπίων μοιάζει αγκυλωμένη σε θέσεις και ρητορική αδιαλλαξίας και δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα που λαμβάνει από τις Βρυξέλλες και αλλού, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η άρση των εκκρεμοτήτων θα έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στο διμερές και στο περιφερειακό επίπεδο και θα άρει τα εμπόδια στην ομαλή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τη μή παροχή άδειας διέλευσης στο αεροπλάνο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε πάγια ελληνική πρακτική από το 1992 για αεροπλάνα και εταιρείες με την ονομασία "Μακεδονία" και "Μακεδονική".

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην αναβολή της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η απόφαση της Ε.Ε. συνιστά ισχυρό μήνυμα προς όλους ότι από τη στιγμή που η ΕΕ θέτει κριτήρια και προϋποθέσεις, τις εννοεί και επιμένει στην εκπλήρωσή τους.