Πολιτική
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2005 19:04

Βενιζέλος: «Αιχμάλωτος» του βασικού μετόχου και της απογραφής o Πρωθυπουργός

Προσωπική επίθεση κατά του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον ότι είναι «αιχμάλωτος» του βασικού μετόχου και της απογραφής στις συζητήσεις που έχει στις Βρυξέλλες.

« Με τους κακούς χειρισμούς που γίνονται για τον βασικό μέτοχο μένει έκθετη η χώρα. Καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα Σύνταγμα που προβλέπει υπεροχή του Kοινοτικού έναντι του Εθνικού Συντάγματος. Αν η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ενστάσεις έπρεπε να τις διατυπώσει όταν υπέγραφε το Ευρωσύνταγμα. Τότε όμως δεν διατύπωσε καμία ένσταση», υπογράμμισε ο κ Βενιζέλος κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για το Ευρωσύνταγμα.

«Ο πρωθυπουργός δεν εκλιπαρεί κανέναν και τίποτα. Αγωνίζεται στις Βρυξέλλες να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας με αξιοπρέπεια και σθένος για να ανατρέψει την σκληρή πραγματικότητα. Θα πρέπει να τον κοιτάμε με συμπάθεια, σεβασμό και εκτίμηση. Ούτε αιχμάλωτος της απογραφής είναι ο πρωθυπουργός, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι δεν φταίει η πραγματικότητα αλλά η αποκάλυψη της», απάντησε στις κατηγορίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης.

Εξάλλου, αιτιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα, ο κ. Μολυβιάτης επισήμανε ότι η επικύρωση του από τη Βουλή είναι εξίσου δημοκρατική διαδικασία. «Δημοψήφισμα μόνο στην Ισπανία διεξήχθη όπου, τόσο το ενδιαφέρον, όσο και η συμμετοχή, ήταν πολύ χαμηλά. Το δημοψήφισμα δεν αποδίδει το τεκμήριο του ενδιαφέροντος ή μη. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται, κατά κύριο λόγο, για την ενημέρωση του ελληνικού λαού. Ξεκινήσαμε ήδη μια εκστρατεία ενημέρωσης την οποία θα συνεχίσουμε και μετά το πέρας της ψήφισης του από τη Βουλή», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος χαρακτήρισε «ακατανόητη την εμμονή της κυβέρνησης να απορρίψει το δημοψήφισμα για ένα θέμα που θα ορίζει για πολλά χρόνια το μέλλον της χώρας, αλλά και το πώς θα κινείται». «Ο ελληνικός λαός είναι στο σκοτάδι για ένα τόσο μείζον θέμα το οποίο θα ορίζει τη ζωή του. Χρειάζεται η ενημέρωση για να ξέρουμε όλοι οι Έλληνες συνειδητά τι ψηφίζουμε», συμπλήρωσε.

Υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκε και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο μόνο θετικές συνέπειες μπορεί να έχει.

Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι μπορεί μεν να διαμορφώνεται μεγάλη κοινωνική συναίνεση σε ένα από τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, όπως είναι το Ευρωσύνταγμα, δεν μπορεί όμως να γίνεται παραγραφή της ιστορίας. «Λέει η ΝΔ ότι μαζί βαδίζαμε στους διαδοχικούς στόχους. Δεν είναι έτσι. Θυμίζω ότι η ΝΔ ασκούσε μικροκομματική και μικρόψυχη κριτική σε πολλά θέματα. Πολλά πετύχαμε χάρη στην γενική πολιτική συναίνεσης αλλά μαζί δεν ήμασταν», επεσήμανε ο κ Πάγκαλος.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη, κάλεσε τον ελληνικό λαό όχι απλά να αντισταθεί και να δηλώσει ανυπακοή αλλά και να παλέψει κατά του Ευρωσυντάγματος με όλες του τις δυνάμεις.

Η συζήτηση για το Ευρωσύνταγμα στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με τις απόψεις των ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπήσουν τα τέσσερα κόμματα που είναι στη Βουλή.