Πολιτική
Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016 11:40

Κ. Γαβρόγλου: Η κατάργηση των Πανελλαδικών θα γίνει με συναίνεση

Στο σχέδιό του για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων σε βάθος τριετίας αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στου ΑΜΠΕ.

Στο σχέδιό του για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων σε βάθος τριετίας αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στου ΑΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, εστίασε στο τετράπτυχο: αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, απόκτηση ενός έγκυρου Εθνικού Απολυτηρίου, κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων, αναμόρφωση των πρώτων ετών του πανεπιστημίου.

«Άρα», πρόσθεσε, «τα παιδιά θα έχουν ένα Εθνικό Απολυτήριο που θα σημαίνει κάτι. Γιατί, δυστυχώς, σήμερα δε σημαίνει τίποτα στην κοινωνία. Το σχολείο θα μπορεί να σταθεί ακόμη περισσότερο στα πόδια του, διότι οι τελευταίες δύο τάξεις του λυκείου δεν θα είναι ακυρωμένες, ορισμένες εξετάσεις για ορισμένα μαθήματα θα είναι πανελλαδικού χαρακτήρα, ορισμένα θα είναι σχολικές εξετάσεις. Θα παίρνεις Εθνικό Απολυτήριο, άρα δεν θα έχεις λόγο να κάνεις πανελλήνιες, και με αυτό τον τρόπο θα μπαίνεις στα πανεπιστήμια, όπου και εκεί θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη ευελιξία, απ' ό,τι υπάρχει σήμερα».

«Διάλογος και αλλαγές με συναίνεση»

Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ότι θα κληθούν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής οι πρωταγωνιστές του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, εμπειρογνώμονες και κοινωνικοί φορείς.

«Είναι τα πολιτικά κόμματα εκεί, θα ακούσουν όλους αυτούς, τα πολιτικά κόμματα και νομίζω ότι από κοινού θα πάρουμε κάποιες αποφάσεις έστω για τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε τα παιδιά το Σεπτέμβριο που θα πάνε στην πρώτη λυκείου, να ξέρουν με ποιο σύστημα θα πορευθούν», συνέχισε.

Στον διάλογο που θα γίνει, όπως είπε, θα απομονωθούν συγκεκριμένα θέμα: δηλαδή τι κάνουμε με τις τελευταίες δύο τάξεις του λυκείου που πια είναι ακυρωμένες εκπαιδευτικά, και σε αυτό συμφωνούν όλα τα κόμματα. Δεύτερον τι κάνουμε με την απόκτηση ενός ουσιαστικού Εθνικού Απολυτηρίου, που επίσης, συμφωνούν όλα τα κόμματα, τρίτον, τι κάνουμε με αυτό το απάνθρωπο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, που επίσης συμφωνούν όλα τα κόμματα, και τι κάνουμε σε μία πιο ευέλικτη διαδικασία επιλογής των ειδικοτήτων από μεριάς των φοιτητών στο πρώτο έτος των πανεπιστημίων και σε αυτό συμφωνούν τα κόμματα.

«Φέρνουμε στη Βουλή τα ζητήματα, για τα οποία υπάρχει μια συμφωνία ως προς τα προβλήματα που υπάρχουν από όλα τα κόμματα. Τώρα, εκεί, θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιες συναινετικές λύσεις. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό, είναι, νομίζω, μια αποτυχία όλων μας. Όχι μόνο του υπουργείου Παιδείας», κατέληξε.