Σε μείζον θέμα μοιάζει να εξελίσσεται για την Ελλάδα η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα του έκτακτου βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το μέτρο που πέρασε την Πέμπτη από τη Βουλή φαίνεται να εγείρει σοβαρά ερωτήματα από πλευράς των θεσμών παρά τη θετική για την Ελλάδα στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Μάρτιν Σουλτς και Πιερ Μοσκοβισί.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Σε μείζον θέμα μοιάζει να εξελίσσεται για την Ελλάδα η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα του έκτακτου βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Το μέτρο που πέρασε την Πέμπτη από τη Βουλή φαίνεται να εγείρει σοβαρά ερωτήματα από πλευράς των θεσμών, παρά τη θετική για την Ελλάδα στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Μάρτιν Σουλτς και Πιερ Μοσκοβισί.
Κι αυτό διότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, σε μια έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, θα συζητηθεί το θέμα και θα γίνει και η σχετική εισήγηση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, ώστε αυτό με τη σειρά του να εισηγηθεί στον ESM αν θα πρέπει να προχωρήσει τη δέσμη βραχυπρόθεσμών μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε τις επαφές του σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, ωστόσο θα παραμείνει στην γερμανική πρωτεύουσα και το Σάββατο προκειμένου να συμμετάσχει και να μιλήσει στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).
Κυβερνητικές πηγές από το Βερολίνο δηλώνουν αισιόδοξες ότι η εισήγηση του ESM, έτσι όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το εκπρόσωπο του Οργάνου, «δίνει την τεχνική δυνατότητα στο EuroWorking Group να άρει το πάγωμα της ενεργοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων».
Ο κ. Τσίπρας στις συναντήσεις του και κυρίως σε αυτήν με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ζήτησε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μπορέσει να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές ότι «από μέρος της κρίσης μετατρέπεται σε μέρος της λύσης».
Ωστόσο, η κίνηση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ να ανακοινώσει, την ώρα της συνάντησης Μέρκελ - Τσίπρα, ότι η έκθεση για τα μέτρα του Έλληνα Πρωθυπουργού «είναι προκαταρκτική και είναι αρκετά επικριτική (quite critical)», προσθέτοντας μάλιστα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αξιολογήσει το περιεχόμενο εις βάθος την επόμενη εβδομάδα, δείχνει το μέτρο των δυσκολιών του Πρωθυπουργού.