Πολιτική
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2005 21:39

Συνομιλίες Καραμανλή-Σρέντερ στις 21 Μαρτίου

Θέματα διμερών σχέσεων, καθώς και ζητήματα διεθνούς και ευρωπαϊκής πολιτικής θα είναι το αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του γερμανού καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, την Δευτέρα, 21 Μαρτίου, παραμονή της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών θα αφορά στην θεματολογία της συνόδου, και συγκεκριμένα στην τελική διαμόρφωση της απόφασης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας και το τελικό κείμενο της συνόδου για τη "στρατηγική της Λισσαβόνας".

Στα θέματα αυτά, Γερμανία και Ελλάδα -η κάθε μία για τους δικούς της λόγους- βρίσκονται, όπως ειπώθηκε, σε "παράλληλη τροχιά", ενώ επί των δημοσιονομικών προοπτικών της Ε.Ε. αποκλίνουν δραστικά, με την Ελλάδα να υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για τον καθορισμό του πλαφόν των εσόδων της Ε.Ε. για το 2007-2013 στο 1,24 % του ΑΕΠ και τη Γερμανία να εμφανίζεται αμετακίνητη στο πάγωμα της οροφής στο 1%.

Υπό τον γενικό τίτλο «διεύρυνση της Ε.Ε.» η ελληνική πλευρά φέρεται ότι -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- έχει θέσει στην "ατζέντα" των συνομιλιών, τόσο το Κυπριακό όσο και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Σημειωτέον ότι η γερμανική κυβέρνηση συγκαταλέγεται στους πρωτεργάτες της προώθησης του Κανονισμού για την διεξαγωγή του απευθείας εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και κατεχομένων.

Ενας άλλος πόλος των συνομιλιών θα αφορά -σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες- στις εξελίξεις στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη διαχείριση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ από ελληνικής πλευράς αναμένεται ότι θα συζητηθεί και η "εκκρεμότητα" της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές, σε πρόσφατη επαφή υψηλόβαθμων διπλωματών του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο, η γερμανική πλευρά χαρακτήρισε την ελληνική συμβιβαστική πρόταση "Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια" ως "ασθενή". Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που στο όνομά της να προστίθεται, ως "απόφυση" το όνομα της πρωτεύουσάς της, είπε γερμανός διπλωμάτης στα πλαίσια ενός σεμιναρίου της "Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης" (SOE), εκφράζοντας ταυτόχρονα την "ευχή" να πρόκειται (ΣΣ. το "-Σκόπια") για διαπραγματευτική τακτική με στόχο η "απόφυση" αυτή να αποκοπεί...

Γερμανικές πηγές δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν ότι θέμα των "Γιούροφάιτερ" και γενικότερα αμυντικών εξοπλισμών, βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών Καραμανλή-Σρέντερ, τη Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ