Η Ελλάδα είναι αρωγός στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ωστόσο απομένουν πολλά να γίνουν σε αρκετούς τομείς. Αυτό υπογράμμισε χθες στο δείπνο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας είναι μακρύς και δύσκολος. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις προσπάθειες για συνεργασία σε όλους τους τομείς και ιδίως στο εμπόριο.
Η Ελλάδα είναι αρωγός στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης (για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας), ωστόσο απομένουν πολλά να γίνουν σε αρκετούς τομείς.
Αυτό υπογράμμισε χθες στο δείπνο με τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας είναι μακρύς και δύσκολος και ότι η Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο σεβασμό αρχών και αξιών. Ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ένωση δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να είναι ελαστική, παραπέμποντας ουσιαστικά στην πρόσφατη απόφαση να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις με την Κροατία.
Αναφερόμενος στο θέμα της υπογραφής από την Αγκυρα του πρωτοκόλλου για την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης με τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου), ο κ. Καραμανλής τόνισε πως το πρωτόκολλο πρέπει να υπογραφεί πριν από τις 3 Οκτωβρίου, όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η συνεχιζόμενη βελτίωσή τους και επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις προσπάθειες για συνεργασία σε όλους τους τομείς και ιδίως στο εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια.
Ο Πρωθυπουργός έθεσε στον τούρκο ομόλογό του το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας που προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση ότι στόχος παραμένει η επανένωση του νησιού με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Αναν και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Μόνο έτσι, υπογράμμισε, θα μπορέσουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απολαύσουν όλα τα αγαθά της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ευημερίας.
Ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε επίσης, την ικανοποίησή του για το καθεστώς παρατηρητή που απέκτησε πρόσφατα το ΑΚΡ (το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν) στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Για μας, είπε ο κ. Καραμανλής, η συμμετοχή αυτή προσφέρει στο κόμμα του κ. Ερντογάν μια μεγάλη ευκαιρία προσέγγισης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και μια ευκαιρία αφομοίωσης της ευρωπαϊκής εμπειρίας και πρακτικής σε όλους τους τομείς.
Από την πλευρά του τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα υπογράψει το πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης πριν από την 3η Οκτωβρίου (ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας). «Δεν θα σας απαντήσω για τον ακριβή χρόνο. Οι εμπειρογνώμονές μας δουλεύουν πάνω σε αυτό και όταν ολοκληρώσουν τις μελέτες θα προχωρήσουμε μπροστά και θα το υπογράψουμε. Όπως ξέρετε η 3η Οκτωβρίου είναι η μέρα που αρχίζουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας στην Ε.Ε. και πριν από αυτή την ημερομηνία όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν, θα γίνουν», δήλωσε ο κ. Ερντογάν ερωτηθείς για το πότε θα υπογραφεί το πρωτόκολλο.
Για το Κυπριακό, ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι και τα δύο μέρη δείχνουν την πολιτική βούληση για λύση του θέματος και αποτελεί βούληση και των δύο να επιλύσουν όλες τις δυσκολίες και να προχωρήσουν μπροστά στις συνομιλίες. «Δεν είναι θέμα του κ. Καραμανλή και εμένα, αλλά του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ», σημείωσε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι ο κ. Ταλάτ έχει εμπλακεί τώρα στην προεκλογική καμπάνια για τη διεκδίκηση της προεδρίας στα κατεχόμενα. Όλα θα συζητηθούν μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα (έχουν οριστεί για τις 17 Απριλίου) συμπλήρωσε.
Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης, στις συνομιλίες για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, τουρισμού και ενέργειας, αλλά και στην υποστήριξη της Ελλάδας και του πρωθυπουργού προσωπικά στον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ» επισημαίνει ότι ενώ η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, το οποίο θα εντάξει την Τουρκία στον ενεργειακό διάδρομο της ΕΕ, η Τουρκία δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της γειτονικής της χώρας. Ο κ Ερντογάν δήλωσε ότι οι εργασίες για την υλοποίηση του σχεδίου για τον αγωγό φυσικού αερίου θα ολοκληρωθούν και ότι θα γίνει από κοινού τελετή εγκαινίων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η «Μιλλιέτ» αναφέρει ότι οι κκ Καραμανλής και Ερντογάν αποφάσισαν αυξήσουν των όγκο των συναλλαγών στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού από 1.8 δισεκατομμύρια δολάρια στα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια.
Σήμερα, ο κ. Ερντογάν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλες, ενώ στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να είναι η αναβάθμιση του τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από το καθεστώς του παρατηρητή στο καθεστώς του κοινού μέλους. Ο κ Ερντογάν, σύμφωνα με τη «Μιλλιέτ» ανέφερε ότι ο κ Καραμανλής θα υποστηρίξει το αίτημα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα πάντα με τη Μιλλιέτ, ο κ Ερντογάν κάλεσε τον έλληνα ομόλογό του να επισκεφτεί την Τουρκία.
Ταύτιση με Σρέντερ για υποχρεώσεις Τουρκίας
ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στο θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και της αναγκαιότητας υπογραφής του Πρωτοκόλλου, με το οποίο επεκτείνεται η τελωνειακή ένωση στις νέες χώρες-μέλη, από την ¶γκυρα και διαφωνία σε ό,τι αφορά το Δ' ΚΠΣ ολοκληρώθηκαν χθες στο Βερολίνο οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκ. Σρέντερ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/22/1025861.htm .