Με θέμα την αυτοδικία και τη θανατική ποινή, ένα έργο - γροθιά στο στομάχι, που θέτει τον θεατή στη θέση του ενόρκου για ζητήματα μεγίστης σημασίας, το δικαστικό θρίλερ του Μιχάλη Σπέγγου, «Γκρέτα», παρουσιάζεται από τον θίασο «Καθρέφτης», σε σκηνοθεσία της Πέπης Οικονομοπούλου, στο θέατρο Τόπος Αλλού, κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.30 το βράδυ.
Με θέμα την αυτοδικία και τη θανατική ποινή, ένα έργο - γροθιά στο στομάχι, που θέτει τον θεατή στη θέση του ενόρκου για ζητήματα μεγίστης σημασίας, το δικαστικό θρίλερ του Μιχάλη Σπέγγου, «Γκρέτα», παρουσιάζεται από τον θίασο «Καθρέφτης», σε σκηνοθεσία της Πέπης Οικονομοπούλου, στο θέατρο Τόπος Αλλού, κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.30 το βράδυ.
Πρόκειται για ένα έργο, που ο τρόπος, με τον οποίο εξελίσσεται η δράση του, αιχμαλωτίζει τον θεατή. Οι πνευματικές συγκρούσεις και οι διάλογοι παραπέμπουν σε γνωστές μας διαχρονικές, κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις.
Πόσο εύκολο είναι να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τη ζωή κάποιου άλλου;
Η ιστορία του έργου διαδραματίζεται σε ένα ελληνικό νησί, στη βίλα της κυρίας Κροίσου, όπου καταφθάνουν διάφοροι καλεσμένοι, για να περάσουν όλοι μαζί ένα όμορφο Σαββατοκύριακο. Όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Τους επισκέπτες περιμένει μια μεγάλη έκπληξη. Τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία, η ατμόσφαιρα ανατρέπεται, κυριαρχεί το σασπένς και η αναμονή λύσης. Ώσπου...
Ένα «λαϊκό δικαστήριο» είναι ικανό να κρίνει και να πάρει αποφάσεις; Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με μία απόφαση, που πρέπει να παρθεί εκείνη τη στιγμή. Μία λάθος απόφαση μπορεί να αποβεί μοιραία. Μοιραία για τον θύτη ή τα θύματά του. Ηθικές αξίες και ιδανικά τίθενται υπό αμφισβήτηση από τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι μάχονται με τα πιστεύω, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό, σε έναν αγώνα για τη δικαιοσύνη. Όταν τα πράγματα είναι τόσο μετέωρα, ποια απόφαση μοιάζει η πιο σωστή;
Στο τέλος της παράστασης, οι θεατές βρίσκονται και οι ίδιοι στη θέση των ηρώων. Μια κάλπη περιμένει τη δική τους γνώμη, τη δική τους απόφαση. Είναι εκείνη η στιγμή, που οι λέξεις αθώος και ένοχος ζωντανεύουν μπροστά μας και η ουσιαστική σημασία της καθεμιάς παίρνει τη βαρύτητα που της αναλογεί. Πόσο εύκολο είναι να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τη ζωή κάποιου άλλου;
«Ακόμη και οι χειρότεροι νονοί έχουν να δείξουν αρετές και προσόντα»
«Ζούμε, τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, μια άνοδο των ακραίων ζηλωτικών κινημάτων και νοοτροπιών» σημειώνει ο συγγραφέας του έργου. Και συνεχίζει: «Στις δυτικές δημοκρατίες, τα κινήματα αυτά αναπτύσσονται, κυρίως, εξαιτίας των αδυναμιών των δημοκρατιών, απόδοσης δικαιοσύνης, αλλά και αποκατάστασης - αντικατάστασης περασμένων άδικων δομών. Τα κινήματα αυτά, κατά κανόνα, ζούνε και αναπτύσσονται μέσα στις δημοκρατίες, εκμεταλλεύονται τους δημοκρατικούς θεσμούς, μέχρι να δυναμώσουν αρκετά και να τους καταργήσουν. Πάνω από τα κινήματα, βέβαια, βρίσκεται η κοσμοθεωρία των μελών τους, η οποία είναι απολύτως ζηλωτική και βολουνταριστική. Οι κατέχοντες τη μόνη και μοναδική αλήθεια θα την επιβάλουν, έτσι ή αλλιώς, στους απίστους ή απρόθυμους.
Το έργο, φαινομενικά, είναι ένα δικαστικό θρίλερ, εμπνευσμένο από τη γνωστή ταινία “12 ένορκοι”. Η εξελικτική πορεία είναι η ίδια. Τα πράγματα, δηλαδή, δεν είναι, όπως φαίνονται, αλλά αποκαλύπτονται στην πορεία. Ένας ένορκος πείθει τους υπόλοιπους να αλλάξουν, στο τέλος, την ετυμηγορία τους. Οι ομοιότητες, όμως, σταματούν εκεί. Οι καλεσμένοι εκπροσωπούν τον λαό, ο κατηγορούμενος τα εγκλήματα του καπιταλισμού και την αδικία. Είναι, όμως, άνθρωπος. Ακόμη και οι χειρότεροι νονοί έχουν να δείξουν αρετές και προσόντα. Δεν θα ανέβαιναν, άλλωστε, χωρίς αυτά.
Η ομάδα της Γκρέτας εκπροσωπεί ένα ακραίο ζηλωτικό κίνημα. Όπως σε κάθε κίνημα, υπάρχουν διάφοροι χαρακτήρες, αφετηρίες και μέσα για τον τελικό σκοπό. Ο άτυπος αρχηγός αναδεικνύεται ο πιο δυναμικός, ο πιο ακραίος, ο πιο αποφασισμένος. Την ώρα της επανάστασης, δεν κυριαρχεί ο Δαντόν, αλλά ο Ροβεσπιέρος. Όταν οι δημοκρατικές διαδικασίες έρθουν αντιμέτωπες με την ομάδα, τότε κάποιοι θα θελήσουν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Προσπάθησα να εντάξω αντιπροσωπευτικούς χαρακτήρες ένθεν κακείθεν, προσπάθησα να πλάσω ήρωες - για άλλους συμπαθείς, για άλλους αντιπαθείς - μέχρι την τελική λύση. Εκεί, όλα θα ανατραπούν».
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - σκηνογραφική επιμέλεια: Πέπη Οικονομοπούλου, βοηθός σκηνοθέτη: Άντζυ Βασιλείου. Παίζουν: Γιώργος Κατσίγιαννης, Έφη Λιάλιου, Γίτσα Γιωργοπούλου, Στέλιος Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Κλειμόπουλος, Δημήτρης Σιγανός, Νικήτας Χολόγκιτας, Έλενα Παπαβασιλείου, Μάνθος Καλαντζής, μάρτυρες (σε video): Ειρήνη Ιγγλέση, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, δημοσιογράφος (σε video): Άντζυ Βασιλείου.
Πληροφορίες
Θέατρο Τόπος Αλλού: Κεφαλληνίας 17 - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 8656004 και 210 8679535. Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, άτομα άνω των 65): 8 ευρώ, άνεργοι - ατέλειες: 5 ευρώ.