Κατά των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, εκφράστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στον διεθνή γαλλικό σταθμό TV5.
Κατά των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, εκφράστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στον διεθνή γαλλικό σταθμό TV5.
Παρά την επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τις σοβαρές παρενέργειες της περιοριστικής πολιτικής, οι οποίες είναι - κατά τον ίδιο - η έκρηξη του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, η διεύρυνση των ανισοτήτων και η επικίνδυνη εξασθένιση του κοινωνικού κράτους.
«Ενός κοινωνικού κράτους που η Ελλάδα θα φροντίσει να μη θιγεί περισσότερο, απ' ό,τι έχει έως τα τώρα υποστεί, στο πλαίσιο των επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι η πολιτική λιτότητας είναι εις βάρος της ίδιας της Ευρώπης στο σύνολό της. Eμείς οι Έλληνες, παρά τις θυσίες δεν μπορούμε να δούμε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχανε την ίδια την ταυτότητά της χωρίς την Ελλάδα», υποστήριξε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έστειλε ακόμη μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ευρώπης: «Η Ευρώπη προχωρά και παρά το Brexit η Ευρώπη θα είναι μελλοντικά πιο ελκυστική».
Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι τελικά η Ε.Ε. έχει ανάγκη να αποδεσμευθεί και να αποκτήσει το δικό της Νομισματικό Ταμείο. Υπενθύμισε παράλληλα τα λάθη του ΔΝΤ, στα αρχικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, με τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή σχετικά με την αναμενόμενη ανάπτυξη.
«Αδύνατο να αμφισβητείται η Συνθήκη της Λωζάνης»
Σε ερώτημα των δημοσιογράφων εάν η Ελλάδα ανησυχεί για πιθανή προσπάθεια προσάρτησης από την Τουρκία, ορισμένων νήσων του Αιγαίου, ύστερα από τις δηλώσεις Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης ο κ. Παυλόπουλος απάντησε ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να γίνει κατανοητό από τους πάντες, ότι είναι αδύνατο να αμφισβητήσουμε την εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή υπόθεση, δεν είναι ελληνική υπόθεση, τα σύνορα είναι και ευρωπαϊκά».
Σε ερώτημα για το εάν το ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση για αποφυγή κάθε ρήξης στο Αιγαίο, ο πρόεδρος δήλωσε: «Θέλω να έχω εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ, σε άλλες όμως περιπτώσεις έχουμε δει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί επαρκή εγγύηση. Για μένα η πραγματική εγγύηση είναι η Ευρώπη, όπως άλλωστε όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Ολάντ στην Κύπρο, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι παρούσα και για τη λύση του Κυπριακού. Για αυτό σας λέω ότι για μας η πιο μεγάλη και η πιο αποτελεσματική εγγύηση είναι η Ευρώπη».