Κόσμος
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 09:59

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα από τις διαβουλεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με τα Ηνωμένα Εθνη, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, η συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, το θέμα της υπογραφής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ ώστε να καλύπτει και τα δέκα νέα μέλη της Ενωσης και το θέμα της ΑΗΚ εν αναμονή της κατάθεσης επιπλέον στοιχείων για την υπόθεση Suphire προβάλλονται στα κύρια θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Προβάλλονται επίσης οι προειδοποιήσεις των κυβερνητικών γιατρών για απεργία, οι ενδεχόμενες νέες αυξήσεις εντός της εβδομάδας στις τιμές των καυσίμων και οι επικείμενες αλλαγές στα τηλεφωνικά τέλη.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα με τίτλο «Μην ενοχλείτε τη Suphire» γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας "είπε χθες ότι φταίνε όλοι εκτός από την Suphire, προσθέτοντας ότι φταίει η ΑΗΚ, η Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ και ο εσωτερικός ελεγκτής της που η αστυνομία δεν κατάφερε οκτώ ημέρες μετά την αποκάλυψη του ελλείμματος 9,2 εκατομμυρίων λιρών να αρχίσει έρευνες και να ανακρίνει τους υπεύθυνους της εταιρείας". Αλλού γράφει ότι νέες αυξήσεις αναμένεται να επιβληθούν στα καύσιμα εντός της εβδομάδας ως αποτέλεσμα της συνεχόμενης ανόδου που καταγράφει η τιμή του πετρελαίου διεθνώς.

«Η Μάχη» στην κύρια είδηση με τίτλο «Οι Τούρκοι θέλουν να απεγκλωβιστούν» επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται να είναι πρόθυμη να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ ώστε να καλύπτει και τα δέκα νέα μέλη της Ενωσης αλλά αναζητεί φόρμουλα ώστε η υπογραφή του πρωτοκόλλου να μην εκληφθεί στην Τουρκία ως αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να υπογράψει το πρωτόκολλο ευθύς μόλις πάρει κάποιες διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο «Πολίτης» στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο «Πληρεξούσιο Δούρειος Ιππος» γράφει ότι στην έκθεση γεγονότων που ετοίμασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ αναφέρεται πως τον Ιούνιο του 2002 ο τότε Γενικός Διευθυντής της Αρχής και νυν Επίτροπος Ενέργειας Κώστας Ιωάννου υπέγραψε πληρεξούσιο για εν λευκώ διαχείριση του χαρτοφυλακίου της ΑΗΚ από τη Suphire, ενώ τα πλείστα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου και του ΔΣ της Αρχής δηλώνουν πλήρη άγνοια για το πληρεξούσιο. Αλλού γράφει ότι μαθητές σχολείων της Λάρνακας και οργανωμένοι γονείς έκαναν χθες την αρχή με εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη μείωση των θέσεων των δασκάλων.

''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Φόβος και τρόμος'' αναφέρεται στην περιοχή της Δεκέλειας και γράφει ότι σάλος προκλήθηκε μετά της αποκαλύψεις της ''Σ'' για μετρήσεις ρύπων, οι οποίοι προέρχονται από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ και ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι στο χώρο της κρουαζιέρας διεισδύει τώρα ο Κύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου με την easyCruise που θα διοργανώνει 7ήμερες κρουαζιέρες στη Μεσόγειο.

''Ο Φιλελεύθερος'' έχει κύριο τίτλο ''Δοκιμάζονται Στοιχεία – Ερευνα'' και γράφει ότι στο πλέον καθοριστικό για όλες τις επόμενες εξελίξεις χαρακτηρίζεται το επόμενο 48ωρο στο θέμα της ΑΗΚ καθώς η Αρχή πρέπει εντός αυτού του χρονικού διαστήματος να καταθέσει τα τελευταία σημαντικά στοιχεία για τεκμηρίωση της καταγγελίας κατά της Suphire. Αλλού γράφει ότι η πρώτη μεγάλη συνεργασία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών ''βρίσκεται ήδη στα σκαριά και αφορά τη μεταφορά μέρους του κύκλου εργασιών της φάρμας εκτροφής στρουθοκάμηλων της εταιρείας Εγγλεζάκη στα κατεχόμενα και μάλιστα με προτροπή της ΕΕ''.

Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Προχωρημένη διαβούλευση'' γράφει ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαβούλευση της κυβέρνησης με το ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, που αφορούν πρώτα το διαδικαστικό πλαίσιο και στη συνέχεια την ουσία των διαπραγματεύσεων. Μετά από συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η ρίζα όλων των δεινών της Κύπρου είναι η εισβολή και η κατοχή.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' έχει κύριο τίτλο ''Οι κυβερνητικοί γιατροί απειλούν με απεργία'' και γράφει ότι με κλείσιμο των κρατικών νοσηλευτηρίων αρχές Απριλίου προειδοποιεί η ΠΑΣΥΚΙ που ζητά μεταξύ άλλων υλοποίηση της συμφωνίας του 2001 και διευθέτηση του θέματος του μεγάλου αριθμού ασθενών που εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται σπατάλη νερού και υπενθύμισε τα προβλήματα που υπέφερε η Κύπρος σε περιόδους ανομβρίας και ξηρασίας.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" με τίτλο «Ραγδαίες αλλαγές στις τηλεπικοινωνίες» γράφει ότι βαρυσήμαντες αλλαγές επίκεινται τις επόμενες λίγες ημέρες ή εβδομάδες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών καθώς από τη μια ο Εφορος Τηλεπικοινωνιών θα ανακοινώσει το διάταγμα βάσει του οποίου θα καθορίζεται το εύρος των τιμών, τις οποίες θα μπορεί να χρεώνει η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), ενώ από την άλλη οι ιδιωτικοί παροχείς τηλεπικοινωνιών αναμένουν την ετυμηγορία της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην ένσταση που είχαν υποβάλει για τις τελευταίες μειώσεις της ΑΤΗΚ στα διεθνή τηλεφωνικά τέλη. Αλλού γράφει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό το μήνα Φεβρουάριο σημείωσαν μείωση 7,6% και διαμορφώθηκαν στα 23,5 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με 25,4 εκ. λίρες τον αντίστοιχο μήνα του 2004.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων