Κόσμος
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 16:01

Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ στα τέλη Μαΐου

Επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη Μαΐου, όπως δήλωσε σήμερα τουρκική διπλωματική πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται. Προς τα παρόν δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία για την επίσκεψη, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την είδηση.

Την ίδια ώρα, αναταραχή προκάλεσε συνέντευξη του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» στην οποία δηλώνει ότι αποχωρεί λόγω διαφοράς απόψεων του ιδίου με την τουρκική κυβέρνηση.

«’Οταν η τουρκική κυβέρνηση είπε "ναι" στο σχέδιο Ανάν και μας ανάγκασε και μας να πούμε "ναι", προέκυψε διαφορά απόψεων. Η απάντηση στη διαφορά αυτή, είναι η αποχώρησή μου. Είναι φυσικό να αποχωρήσω, αφού δεν είμαι και δεν θα είμαι αρμονικός με την κυβέρνηση και δεν μου ταιριάζει να κάνω το αντίθετο από αυτό που λεει η τουρκική κυβέρνηση», δηλώνει στη συνέντευξή του ο τουρκοκύπριος πολιτικός.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο πρόεδρος Ντενκτάς έκανε τέτοια δήλωση», είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και επισήμανε πως η αποχώρηση από την πολιτική, «είναι απόφαση που έλαβε ο Ντενκτάς με τη δική του βούληση», σημειώνοντας πως «αν εμφανίζει εμάς ως πρόφαση, αυτό μας λυπεί».

Δηλώσεις σχετικά με τη συνέντευξη Ντενκτάς έκανε και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος επισήμανε πως «αν είχε ακολουθηθεί και πριν από μας σωστή πολιτική, τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά σήμερα δεν θα ήταν πλήρες μέλος της Ε.Ε.».