Στη σύσταση της Κομισιόν για σταδιακή ενεργοποίηση του της συμφωνίας του Δουβλίνου από τις 15 Μαρτίου 2017 εστιάζουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτηρίζει τη σύσταση ορθό βήμα προς μια μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οι ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες με τα εκτενή θαλάσσια σύνορα θα αφήνονταν μόνες, αν δεν ακολουθούσε ένα δεύτερο βήμα με το να κατανέμονται οι καταγεγραμμένοι πλέον πρόσφυγες δίκαια σε όλα τα κράτη-μέλη».
Στη σύσταση της Κομισιόν για σταδιακή ενεργοποίηση του της συμφωνίας του Δουβλίνου από τις 15 Μαρτίου 2017 εστιάζουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.
Σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτηρίζει τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορθό βήμα προς μια μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει και μια δυσκολία: «Οι ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες με τα εκτενή θαλάσσια σύνορα θα αφήνονταν μόνες, αν δεν ακολουθούσε ένα δεύτερο βήμα με το να κατανέμονται οι καταγεγραμμένοι πλέον πρόσφυγες δίκαια σε όλα τα κράτη-μέλη. Επ' αυτού χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία χρειάζονται εγγυήσεις. Μόνο στη συνέχεια τα επί μέρους στοιχεία θα συνέθεταν μια μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής ασύλου».
Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, «κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται» καθώς «οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. εξακολουθούν να αντιστέκονται στην υποδοχή αιτούντων άσυλο μέσα από τη διαδικασία του Δουβλίνου».
«Η σύσταση της Κομισιόν πρέπει να ερμηνευθεί ως διακαής πόθος. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να γίνει πράξη» εκτιμά από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung εξηγώντας: «Κατ' αρχήν η Κομισιόν η ίδια εξαιρεί ευάλωτα άτομα και ασυνόδευτα ανήλικα. Κατά δεύτερον η Ελλάδα πρέπει να εγγυάται σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση ανθρώπινους όρους υποδοχής. Και κατά τρίτον η Κομισιόν ελπίζει ότι δεν θα υπάρχει καν παράνομη μετανάστευση από την Ελλάδα προς Βορρά επειδή τα σύνορα παραμένουν κλειστά».
Όπως εκτιμά η SZ η σύσταση της Κομισιόν «έχει συμβολικό χαρακτήρα». Σκοπός είναι να δείξει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί με τη βοήθεια της Ε.Ε., αλλά «είναι επίσης ένα πολιτικό μήνυμα: γιατί χωρίς επάνοδο στην κανονικότητα δεν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος στην εξαιρετικά δύσκολη μεταρρύθμιση των κανονισμών του Δουβλίνου που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Ενεργοποίηση του Δουβλίνου και πάλι σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που θα φθάνουν στην υπόλοιπη Ε.Ε. μέσω Ελλάδος θα ξαναστέλνονται στην Ελλάδα, τη χώρα άφιξής τους στον ευρωπαϊκό χώρο, γράφει το περιοδικό Der Spiegel σε δημοσίευμά του με τίτλο «Τελευταίος σταθμός Ελλάδα».
Σύμφωνα με το περιοδικό «η υπόλοιπη Ε.Ε. δυσφορεί με την ελληνική κυβέρνηση όλο και περισσότερο». «Η περίθαλψη των 10.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν ακόμα στα ελληνικά νησιά είναι άθλια, αν και σύμφωνα με την Κομισιόν από τις αρχές του 2015 διοχετεύθηκε στην Ελλάδα σχετική βοήθεια ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και η επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Άγκυρα, δεν υλοποιείται με την εξαίρεση 748 ανθρώπων μέχρι σήμερα», γράφει το Spiegel
Προβλήματα ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα: «Και η υπόλοιπη Ε.Ε. δεν έχει καταφέρει να ανασκουμπωθεί και να εφαρμόσει μια μεταναστευτική πολιτική. Ναι μεν ο Αβραμόπουλος εξήρε τον Νοέμβριο ως τον μήνα-ρεκόρ για την ανακατανομή προσφύγων σε άλλες χώρες, αλλά μιλούσε μόνο για 1.400 άτομα επί συνόλου 8.000 μέχρι σήμερα. Μόνο που το καλοκαίρι του 2015 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει στην ανακατανομή 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα και στη συνέχεια άλλων 120.000».