Πολιτική
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2005 16:23

184 χρόνια μετά: Διαφορετικές αναγνώσεις του μηνύματος της εθνικής επετείου

Αρχισαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το πρωί στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε ενώπιον της υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/24/1026948.htm , http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/24/1026960.htm . Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο με τη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας στο μήνυμά του προς τους απόδημους με την ευκαιρία της εθνικής επετείου επισημαίνει την ανάγκη ομοψυχίας, αλληλεγγύης, γενναιότητας και συλλογικού οράματος για την αντιμετώπιση των ανοικτών εθνικών θεμάτων και των κοινωνικών προκλήσεων στο σημερινό, όπως αναφέρει, σύνθετο διεθνές περιβάλλον. Ο κ. Παπούλιας αναφέρεται στις σοβαρές προκλήσεις για τη σύγχρονη Ελλάδα όπως η καταπολέμηση της φτώχειας, η πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα και η εμπέδωση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή.

«Οι Ελληνες, ενωμένοι και αποφασιστικοί, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να βελτιώσουμε το παρόν και να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική για όλους», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι σήμερα η χώρα μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει, σοβαρά προβλήματα και αντιξοότητες, που μεταφέρθηκαν από το παρελθόν στο παρόν.

«Η διπλή γιορτή της Παλιγγενεσίας και της Ορθοδοξίας συνδέει νοερά το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού. Υπενθυμίζει σε όλους μας το ιστορικό χρέος να ανταποκρινόμαστε με ευθύνη, σύνεση και τόλμη στις παρακαταθήκες για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, δημοκρατία. Υπενθυμίζει σε όλους μας την ανάγκη προσήλωσης στις αρχές και τις αξίες που κράτησαν ζωντανό τον Ελληνισμό ανάμεσα στους αιώνες και μπορούν τώρα να καθοδηγούν, με ασφάλεια και σιγουριά, την πορεία μας στο μέλλον...

Στρατηγική μας είναι η ειρήνη, η ασφάλεια και η συνεργασία των λαών. Επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλο την επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Επιδιώκουμε σταθερά τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος. Κινούμαστε, με διορατικότητα και ευθύνη, για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στην Ευρώπη, στην περιοχή μας και τον κόσμο».

«Σήμερα η Ελλάδα, είναι μια χώρα που μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της, να έχει ρόλο στη διεθνή κοινότητα, να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να διαμορφώνει σταθερά τους καλύτερους δυνατούς όρους για μια δημοκρατική κοινωνία, δημιουργική, δυναμική, με αισιοδοξία για το μέλλον», αναφέρει στο μήνυμά του το ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, αυτούς τους στόχους υπηρέτησε και υπηρετεί και μαζί με τον ελληνικό λαό, πέτυχε μεγάλες κατακτήσεις.

Σήμερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ., κάνει να φαντάζει μακρινό όνειρο ό,τι είχαμε κατακτήσει μέχρι πριν από ένα χρόνο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. απειλεί αυτές τις κατακτήσεις, αποδυναμώνει το κύρος της χώρας και τη διαπραγματευτική της ισχύ, πλήττει με τις επιλογές της την οικονομία, παίζει με τους θεσμούς, και οδηγεί στο περιθώριο μεγάλο μέρος της κοινωνίας... Η Ν.Δ. φτωχαίνει την Ελλάδα, και αποδυναμώνει την ελληνική κοινωνία... Σήμερα, έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε κάθε συντηρητική λογική που κλείνει την Ελλάδα στα σύνορά της, θέλει να καταστήσει την κοινωνία όμηρο του φόβου, και κλείνει το δρόμο προς την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σήμερα, ο αγώνας για ανεξαρτησία σημαίνει ελεύθερη δυνατότητα επιλογών και αποφάσεων, ισχυρή οικονομία, ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις με τον πολίτη συμμέτοχο, δημιουργό του μέλλοντός του», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

«Τα διδάγματα της 25ης Μαρτίου 1821 παραμένουν επίκαιρα και εξαιρετικά χρήσιμα για το λαό και τη νεολαία. Οι καιροί δεν είναι ίδιοι, όμως τα διλήμματα είναι ανάλογα, αλλά ο λαός που έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, που υπερνικά τη μοιρολατρία και την υποταγή, οργανώνεται και παλεύει, μπορεί να αντιμετωπίσει τους κάθε λογής δυνάστες του», επισημαίνει μεταξύ άλλων η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο μήνυμα της.

Στο επετειακό του μήνυμα ο Συνασπισμός επισημαίνει πως η φετινή επέτειος θα γιορταστεί σε ένα ασταθές διεθνές σκηνικό. Παράλληλα ο ΣΥΝ εκτιμά πως στο εσωτερικό της χώρας, ένα χρόνο μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, τα προβλήματα παραμένουν, οι οικονομικές ανισότητες διευρύνονται, τα εισοδήματα συμπιέζονται και η ακρίβεια αποτελεί τον καθημερινό εφιάλτη για χιλιάδες νοικοκυριά.