Απόψεις
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016 07:00

Στραβός είναι ο γιαλός...

Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις το είχαν προβλέψει, αν και όχι σε αυτήν την έκταση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπέστη πανωλεθρία στο δημοψήφισμα της Κυριακής, με τη διαφορά υπέρ του «Όχι» να φθάνει στις είκοσι μονάδες. Το 59% των Ιταλών ψήφισε κατά των μεταρρυθμίσεων έναντι 41% που ψήφισε υπέρ, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις το είχαν προβλέψει, αν και όχι σε αυτήν την έκταση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπέστη πανωλεθρία στο δημοψήφισμα της Κυριακής, με τη διαφορά υπέρ του «Όχι» να φθάνει στις είκοσι μονάδες. Το 59% των Ιταλών ψήφισε κατά των μεταρρυθμίσεων έναντι 41% που ψήφισε υπέρ.

Η ετυμηγορία των Ιταλών δεν ήταν απλά μόνο αποδοκιμασία των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων του Ιταλού πρωθυπουργού. Ήταν αποδοκιμασία της πολιτικής του συνολικά, αλλά και της ακολουθούμενης ευρωπαϊκής πολιτικής γενικότερα.

Οι προσπάθειες τον τελευταίο καιρό του Ρέντσι να αντιστρέψει το κλίμα, υψώνοντας τους τόνους της κριτικής προς τις Βρυξέλλες και ανακοινώνοντας κάποιες παροχές, έπεσαν στο κενό.

Η στράτευση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ του ιταλικού «Ναι» περισσότερο κακό παρά καλό έκανε, αφού είναι γνωστό ότι ο τσάρος της ευρωπαϊκής οικονομίας ελάχιστες συμπάθειες έχει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Το ιταλικό «Όχι» δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι συνέχεια του ελληνικού «Όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, του Brexit  και της ογκούμενης ευρωαμφισβήτησης, η οποία εκφράζεται κυρίως με στροφή προς τα κόμματα της άκρας δεξιάς.

Μπορεί η νίκη του Βαν Ντερ Μπέλεν στην Αυστρία να προκαλεί ανακούφιση για το ότι ένα φάντασμα του Χίτλερ δεν «άλωσε» τη Βιέννη, ωστόσο το γεγονός ότι ο εκλεκτός του Κόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ, συγκέντρωσε το 47% κάθε άλλο παρά έχει εξουδετερώσει τον κίνδυνο η ακροδεξιά να κληθεί να κυβερνήσει. Άλλωστε, έρχεται και η μεγάλη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία το 2017. Από τη μια η Μαρίν Λεπέν και από την άλλη μια κατά πάσα πιθανότητα πιο «light» εκδοχή της, αυτή του Φρανσουά Φιγιόν.

Ένα ίσως και μόνο κοινωνικό δεδομένο θα ήταν αρκετό για να ερμηνεύσει το «Όχι» της Κυριακής: Πάνω από το 36% των Ιταλών νέων είναι άνεργοι, ποσοστό το οποίο φθάνει στο 50% στη νότια Ιταλία.

Οι νέοι που μεγάλωσαν στην υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» είναι αυτοί που σε μεγάλο βαθμό ψήφισαν «αντι-ευρωπαϊκά», αποδοκιμάζοντας έναν πρωθυπουργό σχετικά «συνομήλικό» τους, τον 41χρονο Ρέντσι. Στις ηλικίες 18-34 ετών το «Όχι» πήρε 81%!

Δεν είναι, ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί λαοί που στραβά αρμενίζουν… Στραβός είναι ο ευρωπαϊκός… γιαλός.