Ενσαρκώνοντας έναν ήρωα που κατέκτησε για λογαριασμό μας το δικαίωμα στη σιωπή μιας βαθύτερης κατανόησης του εαυτού μας και του άλλου, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Ασπιώτης μάς μιλά για την παράσταση «Άμλετ».
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Ενσαρκώνοντας έναν ήρωα που κατέκτησε για λογαριασμό μας το δικαίωμα στη σιωπή μιας βαθύτερης κατανόησης του εαυτού μας και του άλλου, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Ασπιώτης μάς μιλά για την παράσταση «Άμλετ».
Διάχυτο από την ικανότητα και την τόλμη του Ουίλιαμ Σαίξπηρ να θέτει θεμελιακά ερωτήματα, πράγμα που τον κατέστησε «φιλόσοφο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων», το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Πρωταγωνιστής σε αυτό σπουδαίο έργο που καταγράφει την ηθική περιπέτεια ενός ανθρώπου λαμπερής ευφυΐας και αστραφτερής ευφράδειας, ενός ανθρώπου που έχει το εύρος να θέτει καίρια ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης μιλά για την παράσταση και για τη σημερινή Ελλάδα.
Ποια θεμελιώδη ερωτήματα θέτει ο Σαίξπηρ σε αυτό του το έργο;
«Στον πυρήνα του έργου, υπάρχει σίγουρα ένα κορυφαίο τερατώδες ερώτημα, το οποίο διατυπώνεται στη μετάφραση του Διονύση Καψάλη ως εξής: “Να ζεις ή να μη ζεις; Να το ερώτημα...”. Βεβαίως, από κει και πέρα, ξετυλίγεται ένα κουβάρι με νήματα πλείστων ερωτημάτων, που πολλά από αυτά απαντούμε ή όχι οι περισσότεροι, στη διάρκεια της ζωής μας. Ερωτήματα αληθινά, υπαρκτά και πάντα επίκαιρα που κάνουν αυτό το έργο τόσο ξεχωριστό και σπουδαίο μέσα στους αιώνες».
Σκιαγραφείστε μας τον χαρακτήρα του Άμλετ.
«Ο Άμλετ είναι ένας ευφυής και ευφραδής ήρωας, με συναισθήματα και νευρικό σύστημα όμοιο με των υπόλοιπων ανθρώπων. Απλώς, σε αντίθεση με τους περισσότερους από εμάς, μεγάλωσε ως πρίγκιπας και, έτσι, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει σε πολύ υψηλότερο βαθμό τις γνώσεις και τη μόρφωσή του. Αυτό, βέβαια, δεν είναι πάντα καλό, φέρει και κάποια μοναξιά. Με αυτά που του συμβαίνουν στην ιστορία μας, καταρρέει μπροστά στα μάτια του ένα ολόκληρο σύστημα αξιών. Χάνει την πραγματικότητα κάτω από τα πόδια του και αναγκάζεται να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα, για να έχει να πατήσει, βασισμένη στην καινούρια γνώση του κόσμου. Μια γνώση, την οποία αντιλαμβάνεται πέρα από τα διαβάσματά του, μέσα από τα πιο ζωώδη ένστικτά του».
Πώς προσεγγίζει το έργο σκηνοθετικά ο Γιάννης Κακλέας;
«Έχει επικεντρωθεί πολύ στις ανθρώπινες σχέσεις, στις σχέσεις των ηρώων και στον χαρακτήρα του καθενός από αυτούς. Μας προτείνει έναν κόσμο, στον οποίον - ό,τι και να γίνεται - μυρίζει ζωή. Κατά την άποψή μου, μια καινοτομία στη δική μας παράσταση είναι ότι ο Άμλετ πάσχει, αλλά δρα ταυτόχρονα. Βήμα το βήμα, μέχρι να καταφέρει να “οπλίσει το χέρι του”, φτιάχνει το μυαλό και την ψυχή του, ώστε να μπορεί πια να σκοτώσει νόμιμα και “ηθικά”. Σύμφωνα, πάντα, με τη νεοδημιουργηθείσα δική του ηθική».
Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;
«Έχουμε την ομορφότερη χώρα του κόσμου. Με εκπληκτική φύση, όπου ο ήλιος, τα νησιά και οι θάλασσες δεν συγκρίνονται με τίποτα. Τα άλλα είναι σιωπή».
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;
«Δεν έχω ιδέα. Ας κοιτιόμαστε στα μάτια, ας μιλάμε και ας προσπαθούμε με θετική διάθεση να επικοινωνούμε όσο πιο καλά γίνεται».
Βλέπετε αίσιους οιωνούς για το μέλλον;
«Ναι. Προτιμώ, στους δύσκολους καιρούς μας, να παραμένω αισιόδοξος και να απαντάω για ό,τι έχω γνωρίσει αρκετά καλά, αλλιώς να μαθαίνω. Να μαθαίνω. Αυτό».
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας, μετάφραση: Διονύσης Καψάλης, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, χορογραφίες - κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, βίντεο: Νίκος Δημητριάδης, βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ. Παίζουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Ευγενία Δημητροπούλου, Θανάσης Δήμου, Ιερόνυμος Καλετσάνος, Στέργιος Κοντακιώτης, Στέλιος Ξανθουδάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Ιβάν Σβιτάιλο, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Τζεφ Μαράουι.
Πληροφορίες
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 - Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Έως 22 Ιανουαρίου 2017: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 20:30, Σάββατο: 18:00 και 21:00 (το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017, η βραδινή παράσταση των 21:00 δεν θα πραγματοποιηθεί), Κυριακή: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό (διακεκριμένη): 25 ευρώ, κανονικό: 18 ευρώ, φοιτητικό: 12 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι - 65+: 10 ευρώ, κάθε Πέμπτη: λαϊκή είσοδος: 8 ευρώ.
Πώληση εισιτηρίων: ταμεία Δημοτικού Θεάτρου (Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00, Κυριακή: 15.00 - 21.00), καταστήματα: Public, ηλεκτρονικά: viva.gr.