Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS η οποία ήταν την 1η Δεκεμβρίου και η οποία σηματοδοτεί την έναρξη ενός μήνα ευαισθητοποίησης συνολικά για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στη χώρα μας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, η οποία ήταν την 1η Δεκεμβρίου και η οποία σηματοδοτεί την έναρξη ενός μήνα ευαισθητοποίησης συνολικά για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τόσο του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών όσο και του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν με κονδυλώματα σχεδόν διπλασιάστηκε κατά την περίοδο 2006 - 2011, παρά την ύπαρξη του εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Ο διπλασιασμός αυτός θορυβεί τους επιστήμονες, καθώς ορισμένα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος έχει ενοχοποιηθεί και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αποτελούν την αιτία του συχνότερου ΣΜΝ.
Όπως ανέφερε ο Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και την Λαπαροσκοπική Χειρουργική, συνεργάτης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ», Δρ. Χάρης Χηνιάδης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως προδίδει και η ονομασία τους, μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Δηλαδή, με επαφή του δέρματος ή του βλεννογόνου των δύο συντρόφων ή με την ανταλλαγή υγρών όπως σπέρμα, αίμα και κολπικών εκκρίσεων. Εκτός από τα κονδυλώματα και το AIDS, στην ομάδα ανήκει επίσης η σύφιλη, η βλεννόρροια, ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, τα χλαμύδια και οι ηπατίτιδες Β και C.
Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι μονήρη ή πολλαπλά και να μοιάζουν με μικρά σπυράκια ή το συχνότερο με μικροσκοπικό κουνουπίδι. Τις περισσότερες φορές έχουν το χρώμα του δέρματος, αλλά μπορεί να είναι και λίγο λευκότερα. Δεν προκαλούν κνησμό, πόνο ή αίσθημα καύσου ενώ, πολλές φορές, όταν το μέγεθος των κονδυλωμάτων είναι πολύ μικρό, δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και ονομάζονται ‘υποκλινικά’. Στις περιπτώσεις αυτές οι πάσχοντες μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι φέρουν τον ιό HPV. Οι τύποι του ιού που προκαλούν κονδυλώματα δεν σχετίζονται με τον καρκίνο και είναι ουσιαστικά αβλαβείς.
«Η παρουσία τους απλά υποδηλώνει την λοίμωξη από τον ιό», διευκρινίζει ο Δρ. Χηνιάδης και συμπληρώνει, «τα κονδυλώματα, στις γυναίκες εμφανίζονται συχνότερα στο αιδοίο, τον κόλπο, την περιπρωκτική και βουβωνική χώρα και σπανιότερα στον τράχηλο της μήτρας ενώ, στους άνδρες, παρατηρούνται κυρίως στο πέος, το όσχεο, την περιπρωκτική και βουνωνική περιοχή.»
Σύμφωνα με το Δρ, Χηνιάδη, τα κονδυλώματα δεν αντιμετωπίζονται με ιατρική θεραπεία καθώς δεν υπάρχει κάτι για την εκρίζωση του ιού HPV. Ωστόσο, υπάρχουν επιλογές αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του, όπως το να αφαιρεθούν τα κονδυλώματα για να «φύγουν» τα ενοχλητικά συμπτώματα. Μερικές από αυτές τις θεραπείες γίνονται στο ιατρείο ή το νοσοκομείο, όπως ο καυτηριασμός (που καίει τα κονδυλώματα με διαθερμία) και το laser (που χρησιμοποιεί ένα έντονο φως για να καταστρέψει τα μεγαλύτερα ή εκτενή κονδυλώματα) και άλλες αγωγές σε μορφή αλοιφών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι για μερικές εβδομάδες.
Το βασικότερο όλων όμως είναι να καταφέρουμε να μειώσουμε όπως λέει, τον κίνδυνο μετάδοσης κονδυλωμάτων και ο καλύτερος τρόπος είναι η σεξουαλική επαφή μόνο με έναν σύντροφο. Όπως σημειώνει ο γιατρός, τα άτομα που αλλάζουν τακτικά σεξουαλικούς συντρόφους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κονδυλώματα. Επίσης, η σωστή χρήση των προφυλακτικών προσφέρει προστασία μέχρι και 100% ενώ, οι σπερματοκτόνοι αφροί, κρέμες, ζελατίνες κ.λπ., δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικοί στην παρεμπόδιση του ιού HPV.
Κλείνοντας ο γιατρός, τονίζει ότι το γεγονός ότι κάποιος έχει μολυνθεί από ένα στέλεχος του HPV δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μολυνθεί και από έναν διαφορετικό τύπο του HPV.