Πολιτική
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2005 19:49

Μολυβιάτης: Δημιουργία συνθηκών, ώστε να αποφευχθεί νέα αποτυχία στο Κυπριακό

Moλυβιάτης και Ανάν επιβεβαίωσαν στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/28/1027559.htm την ανάγκη ανακίνησης του Κυπριακού στη λογική της επανένωσης του νησιού, και την εκτίμηση ότι συγκλίνουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προς αυτή την ανάγκη. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρέπει να γίνει σαφές αυτή τη φορά ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να μην υπάρξει μια νέα αποτυχία στη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επανέλαβε την ελληνική θέση -στην οποία υπάρχει κατανόηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ- για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης, που θα επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα και στις δύο χώρες να εστιάσουν την προσοχή τους σε άλλα προβλήματα της περιοχής.

Ο κ. Αναν, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο και τη δράση της Ελλάδας στην περιοχή, ιδίως στο Κόσοβο. Υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και γραμματείας του ΟΗΕ στην βαρύτητα που έχει η επίτευξη των κριτηρίων για το Κόσοβο στην περίοδο μέχρι την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης. Ανάλογα με την αξιολόγηση αυτή θα εξεταστεί το τελικό στάτους της περιοχής, με δεδομένη πάντως τη θέση της Ε.Ε. ότι δεν είναι δυνατή η επιστροφή στην προ του 1999 κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ