Κόσμος
Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2001 11:34

Nέα μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε για δεύτερο κατά σειρά μήνα τον Απρίλιο, καθώς η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας αλλά και ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών συνεχίζουν να πλήττουν τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

«Η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος και η υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών επιβαρύνουν τις βιομηχανίες», δήλωσε στο "Bloomberg" o Roch Heraud, oικονομολόγος της Caisse Nationale Credit Agricole.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία Insee η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία υποχώρησε κατά 0,3% τον Απρίλιο, όσο ακριβώς και τον αμέσως προηγούμενο μήνα βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, η πτώση της παραγωγής στις γαλλικές βιομηχανίες τον Απρίλιο θα ήταν της τάξεως του 0,2%.

Υπενθυμίζεται, ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών, ενώ η εμπιστοσύνη των Γάλλων καταναλωτών βρίσκεται επίσης σε χαμηλά επίπεδα μετά την αύξηση που σημείωσε τον Απρίλιο η ανεργία.

Τέλος, όπως εκτιμούν αναλυτές, η δεύτερη κατά σειρά μείωση της παραγωγής των γαλλικών βιομηχανιών ίσως ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην ΕΚΤ να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια.