Πολιτική
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005 14:49

9η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Αλβανίας - «Πρωτόκολλο Ιωαννίνων»

Με την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου των Ιωαννίνων» ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 9ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Αλβανίας.

Στις συζητήσεις που έγιναν, μεταξύ άλλων:

- Ετέθησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Αλβανία, τα οποία αναγνωρίστηκαν από την αλβανική πλευρά.

- Μπήκαν οι βάσεις για συνεργασία στις τηλεπικοινωνίες και στον τομέα της ενέργειας.

- Εγκρίθηκε η βελτίωση και αναβάθμιση οδικού άξονα, μήκους 33 χιλιομέτρων, ο οποίος περνάει μέσα από τα ελληνικά χωριά της νότιας Αλβανίας.

-Συμφωνήθηκε να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο αναμεταδότης της ΕΡΤ ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει προβλήματα.

- Ετέθη ο όρος για υποχρέωση προσαρμογής της Αλβανίας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Επιπρόσθετα, όπως είπε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, αποφασίστηκε ως προτεραιότητα η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΟΑΒ (Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων), του οδικού άξονα ο οποίος συνδέει τις Σαγιάδες (σύνορα Θεσπρωτίας) με τους Αγίους Σαράντα.

«Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ελληνικής μειονότητας. Είναι ένα έργο που θα συμβάλει στην ποιότητα ζωής, στο διασυνοριακό εμπόριο και θα περιορίζει το χρόνο πρόσβασης των ελληνικών χωριών προς τα αλβανικά αστικά κέντρα, βγάζοντάς τα από την απομόνωση», δηλωσε ο κ. Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι στις διαπραγματεύσεις «θέσαμε ως όρο για την υλοποίηση του έργου να μετέχουν και ελληνικές εταιρείες, όρος που έγινε δεκτός στη λογική βέβαια και των συμπράξεων με αλβανικές».

Όπως επίσης υπογράμμισε ο κ. υφυπουργός, «αποτελεί επιλογή της εξωτερικής μας πολιτικής η αναπτυξιακή βοήθεια προς την Αλβανία να περνάει μέσα από τα χέρια της ελληνικής μειονότητας».

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε την αλβανική ότι τα τελευταία χρόνια της έχει δοθεί αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 190 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής και μεταφοράς τεχνογνωσίας και τονίστηκε ότι η στήριξη της αλβανικής οικονομίας και της ελληνικής μειονότητας παραμένει προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή εγκαινιάζεται στις 17 και 18 Απριλίου στην Κορυτσά ελληνικό σχολείο που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Κατά τις συνομιλίες διαπιστώθηκε επίσης ότι η συγχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα μέσω ΕΣΟΑΒ έχει καλύψει το 70% των προγραμματισμένων κονδυλίων με αποδέκτες 9 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στις οποίες έχουν δημιουργηθεί 350 θέσεις εργασίας.

Τέλος, η ελληνική αντιπροσωπεία έθεσε ζητήματα χρεών για τις επιχειρήσεις που ζημιώθηκαν από το σκάνδαλο των «πυραμίδων», ζήτησε για τις εταιρίες πετρελαιοειδών περισσότερους ελέγχους ώστε να περιοριστεί το λαθρεμπόριο, ενώ για το σύνολο των εταιριών ζήτησε γρήγορη επιστροφή του ΦΠΑ, γρήγορη αδειοδότηση από τις αλβανικές αρχές και ίση φορολογική αντιμετώπιση των ελληνικών προϊόντων.

Πηγή ΑΠΕ