Χρωματικές συνθέσεις, με θέμα τον ουρανό σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, αποτελούν την έκθεση του εικαστικού Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο «Nεφελομορφίες», η οποία εγκαινιάζεται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 2017.
Χρωματικές συνθέσεις, με θέμα τον ουρανό σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, αποτελούν την έκθεση του εικαστικού Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο «Nεφελομορφίες», η οποία εγκαινιάζεται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 2017.
Χρησιμοποιώντας τέμπερα, σινική μελάνη, μολύβι, λάδι και ακρυλικό, ο Κώστας Ευαγγελάτος εκμεταλλεύεται το αττικό φως σε διάφορες στιγμές και ώρες, για να χαρίσει αισθητική απόλαυση και αισιοδοξία, αποτυπώνοντας τη μυστηριώδη ομορφιά του ουρανού. Οι χρωματικές αντιθέσεις είναι καθοριστικές στη διάρθρωση των εικόνων που δημιουργούν. Το παιχνίδισμα των χρωμάτων και των μορφών διαμορφώνει ρομαντική ατμόσφαιρα αφαιρετικού χαρακτήρα, που επιτρέπει το φανταστικό ταξίδι.
«Σαν να πρόκειται για εξώκοσμες θάλασσες»
Ο ιστορικός της τέχνης, αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Στέλιος Λυδάκης, σημειώνει για την έκθεση: «O ζωγράφος Κώστας Ευαγγελάτος, μέσα από το πλατύ φάσμα των αναζητήσεών του στα πλαίσια της minimal και conceptual art, βρήκε τον δρόμο του προς μία φυσιοκρατική αντίληψη, που του προσφέρει η αναφορά στον ουρανό, σαν πρωταρχικό εκφραστικό μοτίβο. Διατηρώντας αμείωτη την αφαιρετική του διάθεση, καταγράφει φαινόμενα, που διαδραματίζονται σε ολόκληρη την εικονιστική επιφάνεια των έργων του. Έτσι, μεταβάλλονται σε καθρέπτες μίας πραγματικότητας, που εκφράζεται στον ευρύτερο χώρο ή και μέσα του.
Γιατί η εικόνα που καταγράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, αν και σχετίζεται με την πραγματικότητα, είναι, στην ουσία, υποκειμενική μετουσίωσή της. Η εικόνα διαρθρώνεται από χρωματικές ανταύγειες, που αναλογούν σε ορισμένες φάσεις της ημέρας, κυρίως, όμως, οι ζεστοί τόνοι του βραδινού συμπλέκουν ένα αφηρημένο σκηνικό μπαρόκ χαρακτήρα.
Η συσχέτιση με αποσπάσματα τοπίου, τα οποία διαγράφονται στο πνεύμα της αφαίρεσης και με την παρεμβολή των graffiti, δημιουργεί ενότητες πραγματικά εκπληκτικής εκφραστικής δύναμης. Σαν να πρόκειται για εξώκοσμες θάλασσες, για ορίζοντες κόσμων φανταστικών, ενώ, παντού, το μυστήριο υποβόσκει σαν πρωταρχικό leit - motiv. Έτσι, υπερσκελίζεται το πραγματικό από το φανταστικό και το ονειρικό.
Ο ζωγράφος αποκαλύπτει μια οραματική διάσταση του προσωπικού του μύθου. Εγκαταλείποντας τη στενότητα της ύπαρξης, αναζητά το ευρύ, το ατέρμον, το αχανές, όπου η ελευθερία δεν συναντά προσκόμματα και δεν δεσμεύεται από προκαταλήψεις. Από καθαρά εικαστικής πλευράς, ο Κώστας Ευαγγελάτος φαίνεται να κινείται σε ένα φάσμα απόλυτης ωριμότητας και επίγνωσης των εικαστικών δυνατοτήτων».
Πολυπράγμων και βραβευμένος
Γεννημένος στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, ο Κώστας Ευαγγελάτος ασχολήθηκε συστηματικά με τη ζωγραφική και την ποίηση από μικρή ηλικία. Παράλληλα με τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με γλυπτικές κατασκευές, επιζωγράφηση γεωμετρικών αντικειμένων, ψηφιακές εικόνες, περφόρμανς και εικαστικά περιβάλλοντα. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου σε ελεύθερα εργαστήρια στην Αθήνα, με τον ζωγράφο και κριτικό τέχνης Γιώργο Φωκά και τον Γιώργο Βογιατζή (1976 - 1979), ενώ, παράλληλα, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1981, στη Γαλλία, συνδέθηκε με πρωτοποριακούς καλλιτέχνες και διανοούμενους, διαμορφώνοντας την προσωπική «βιωματική» του έκφραση, και, το 1983, σπούδασε με υποτροφία εικαστικά και θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο The New School for Social Research.
Είναι μέλος επιστημονικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών Οργανισμών, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Στην ανεξάρτητη εικαστική πορεία του, έχει τιμηθεί με βραβεία, εύφημες μνείες και επαίνους από πνευματικούς φορείς. Έργα του φιλοξενούνται σε πολλά Μουσεία, Πινακοθήκες και Συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πληροφορίες
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία: Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος - Αθήνα, τηλ.: 210 3231397 και 210 3230168. Ημέρες και ώρες επίσκεψης: καθημερινά (εκτός Τρίτης): 9.00 - 16.00, Σάββατο και Κυριακή: 10.00 - 15.00.
naftemporiki.gr