Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο και συγκεκριμένα για τη σημαία της. Όπως, είπε αυτές οι αναφορές αποδεικνύουν και πώς προέκυψαν οι δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο και συγκεκριμένα για τη σημαία της.
«Με τέτοιους χαρακτηρισμούς ο πρόεδρος της Τουρκίας στέλνει τα χειρότερα μηνύματα σε μια κρίσιμη φάση της διαδικασίας και το μόνο που πετυχαίνει είναι η δημιουργία περισσοτέρων προβλημάτων», σημείωσε.
Επίσης, ανέφερε ότι αυτές οι δηλώσεις αποδεικνύουν και πώς προέκυψαν οι δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στη διαπραγματευτική διαδικασία και πρόσθεσε ότι οι αναφορές Ερντογάν οπωσδήποτε θα τύχουν σχολιασμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε την Τρίτη ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο».
«Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια "ΤΔΒΚ". Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στον Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν», πρόσθεσε.
Εξάλλου, για την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι παραπέμπει σε τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, γιατί θα καταλήξει σε αποτυχία και θα οδηγήσει σε κατάρρευση μια πολλά υποσχόμενη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στο Μον Πελεράν υπήρξε διαφωνία στο δεύτερο από τα κριτήρια για το εδαφικό, που είναι ένα από τα πέντε κεφάλαια του Κυπριακού. «Και προηγουμένως υπήρξαν διαφωνίες σε άλλα κεφάλαια, αλλά δεν αναζητήθηκαν άλλοι τρόποι διεξαγωγής των συνομιλιών. Έτσι και αυτή τη φορά πρόκειται για μια διαφωνία και δεν χρειάζεται να αναζητούνται άλλοι τρόποι για να διεξαχθούν οι συνομιλίες. Το πιο απλό είναι να συνεχισθούν οι συνομιλίες από εκεί όπου έμειναν».
Πηγή: ΑΜΠΕ