Πολιτική
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 07:50

Η ημερομηνία που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις

Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε επτά ημέρες από σήμερα, θα κριθεί - όπως όλα δείχνουν - το πολιτικό σκηνικό των επομένων μηνών στη χώρα. Μέχρι τότε θα συνεχιστούν οι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι διαφωνίες σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και τα εμπλεκόμενα μέρη, Ε.Ε και ΔΝΤ, να επιδιώξουν στις Βρυξέλλες την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε επτά ημέρες από σήμερα, θα κριθεί - όπως όλα δείχνουν - το πολιτικό σκηνικό των επομένων μηνών στη χώρα.

Μέχρι τότε θα συνεχιστούν οι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι διαφωνίες σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και τα εμπλεκόμενα μέρη, Ε.Ε και ΔΝΤ, να επιδιώξουν στις Βρυξέλλες την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας που θα προσφέρει έναν ει δυνατόν «καθαρό διάδρομο» στην Ελλάδα στον μακρύ και δύσκολο δρόμο εξόδου από την πολυετή κρίση.

Η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος και παρακολουθεί με προσοχή τις - πολλές φορές αντικρουόμενες - δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Τόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, όσο και συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου επιμένουν ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία που επιθυμούν.

Ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Κι αυτό διότι  η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά νέο πρόγραμμα, συνεπώς και 4ο μνημόνιο σε περίπτωση που μετά το 2018 και τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος, δεν καταφέρει η χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε δεκάδες ομιλίες του έχει καταστήσει τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» του ως τη μοναδική επιλογή που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι δεν πρόκειται να παραμείνει στη θέση του αν δεν υπάρξει μια απομείωση του χρέους της χώρας.  

Και το κυριότερο, μόλις την προηγούμενη Τετάρτη, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε επί λέξει: «σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές που διαρκώς ζητά η ΝΔ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, θα χάναμε οριστικά το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης και της έγκαιρης εξόδου στις αγορές».

Το μόνο που μένει ανοιχτό, παραδέχεται με ειλικρίνεια κυβερνητικό στέλεχος, είναι «σε περίπτωση επίτευξης μιας πολιτικής συμφωνίας οι λεπτομέρειές της, γιατί σε περίπτωση αποτυχίας, όλοι γνωρίζουμε τι θα σημαίνει αυτό για τη χώρα».