Περιβάλλον
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016 23:20

Ε.Ε.: Οι μελέτες φυτοφαρμάκων πρέπει να δημοσιοποιούνται

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφάνθηκε ότι τα εμπιστευτικά εμπορικά δεδομένα δεν αποτελούν ικανή δικαιολογία για την άρνηση αποκάλυψης πληροφοριών σχετικά με τα βιοκτόνα προϊόντα που απελευθερώνονται στον αέρα, το νερό, το έδαφος και τα φυτά.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφάνθηκε ότι τα εμπιστευτικά εμπορικά δεδομένα δεν αποτελούν ικανή δικαιολογία για την άρνηση αποκάλυψης πληροφοριών σχετικά με τα βιοκτόνα προϊόντα που απελευθερώνονται στον αέρα, το νερό, το έδαφος και τα φυτά.

«Δεν μπορεί να γίνει επίκληση στην εμπιστευτικότητα των εμπορικών και βιομηχανικών πληροφοριών ώστε να αποκλείεται η δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο.

Το θέμα κατέληξε στα δικαστήρια αφού η Greenpeace και οι Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για τα Φυτοφάρμακα ζήτησαν από την Κομισιόν πρόσβαση σε έγγραφα που σχετίζονται με την εμπορική έγκριση της γλυφοσάτης, ενός από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα στον κόσμο.

Ωστόσο, η Επιτροπή χορήγησε πρόσβαση μόνο σε μέρος των δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι έχει καθήκον να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία των κατασκευαστών των ζιζανιοκτόνων. Αυτή περιλαμβάνει εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τη χημική σύνθεση της γλυφοσάτης και τη διαδικασία παραγωγής της.

Παρόμοια αίτημα έγινε από μια ολλανδική ένωση για την προστασία των μελισσών, ζητώντας από τις ολλανδικές αρχές να δημοσιεύσουν λεπτομέρειες προϊόντων φυτοπροστασίας και βιοκτόνων. Στο αίτημα αντιστάθηκε ο χημικός κολοσσός Bayer, σημαντικός παραγωγός των προϊόντων αυτών.

Τόσο η Bayer όσο και ο περιβαλλοντικός οργανισμός κατέφυγαν στο ΔΕΕ. Και στις δύο περιπτώσεις, το δικαστήριο έκρινε ότι ο περιορισμός της πρόσβασης σε αυτό το είδος πληροφοριών έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους διαφάνειας της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ενρίκο Μπρίβιο, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει την «ιδιαίτερα πολύπλοκη» απόφαση, αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος.

Εξάλλου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων αποφάνθηκε το Νοέμβριο του 2015 ότι η γλυφοσάτη «πιθανώς δεν είναι καρκινογόνος». Αντίθετα, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο χαρακτηρίζει τη γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνο».