Κόσμος
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016 09:50

Ιταλία: Bank run και αγορά χρυσού στην Ελβετία υπό τον φόβο Italexit

Οι Ιταλοί αδειάζουν τους λογαρισμούς τους και αγοράζουν χρυσό στην Ελβετία, σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftWoche (WiWo). Ο λόγος είναι η ανασφάλεια που υπάρχει για την έκβαση του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής και οι συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην Eυρωζώνη.

Οι Ιταλοί αδειάζουν τους λογαρισμούς τους και αγοράζουν χρυσό στην Ελβετία, σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftWoche (WiWo).

Ο λόγος είναι η ανασφάλεια που υπάρχει για την έκβαση του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής και οι συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην Eυρωζώνη.

Στο υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum της πόλης Λουγκάνο, το οποίο βρίσκεται στο ιταλόφωνο καντόνι Τεσσίνο της νότιας Ελβετίας, εδώ και βδομάδες Ιταλοί παραγγέλnουν σε αυξανόμενο βαθμό ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα.

«Συνήθως έχουμε πελάτε 80% Ελβετούς και 29% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», όπως ο Ρόμπερτ Χάρτμαν, διευθυντής της Pro-Aurum στο περιοδικό. Οι περισσότεροι φυλάσσουν τον χρυσό σε θυρίδες της ελεύθερης τελωνειακής ζώνης των Γερμανών εμπόρων πολύτιμων μετάλλων της Ζυρίχης.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν oi Ιταλοί είναι ότι ποσά άνω τον 10.000 ευρώ σε μετρητά πρέπει να δηλώνονται εγγράφως κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. Όποιος συλλαμβάνεται έχοντας εισάγει στη χώρα μεταλύτερα ποσά βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αυστηρές ποινές, τις οποίες προβλέπει ο ελβετικός νόμος.

Οι Ιταλοί πάντως μπορούν απλώς να εμβάσουν μεγαλύτερα ποσά στην Pro AUrum του Λουγκάνο και στη συνέχεια να αγοράσουν χρυσό χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο μεταξύ, μειώνονται και οι καταθέσεις των ιταλικών ταπεζών. Οι αναλήψεις από την ευρισκόμενη σε βαθιά κρίση ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi ανέρχονται ήδη στο 14% των συνολικών καταθέσεων. Το τέλος τoυ παιχνιδιού έχει μόλις αρχίσει στην Ιταλία, σημειώνει η Wiwo

Πηγή: ΑΜΠΕ