Κόσμος
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 18:27

Λελογισμένη αντίδραση σε άλογες κρίσεις

Η οργάνωση ανταρτών της φυλής Χούτου «Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας» (FDLR) ανακοίνωσε σήμερα στη Ρώμη ότι εγκαταλείπει τον ένοπλο αγώνα. Το FDLR «δεσμεύεται να τερματίσει την ένοπλη πάλη και να την μετατρέψει σε πολιτικό αγώνα», τόνισε ο ηγέτης της οργάνωσης Ιγκνάσε Μουρουανασιάκα, που καταδίκασε για πρώτη φορά «τη γενοκτονία», όπου δράστες ήταν οι Χούτου. Αποκηρύσσουν τη γενοκτονία 11 χρόνια μετά.

Μέσα σε ένα παροξυσμό βίας διαρκείας 100 ημερών, το 1994, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, που ανήκαν στη μειονότητα των Τούτσι και στους μετριοπαθείς Χούτου σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σημερινών αρχών της Ρουάντας.

Από το 1959, οι εξτρεμιστες ηγέτες Χούτου ωθούσαν προς την εξορία μεγάλο αριθμό μελών της μειονότητας Τούτσι, ώστε αργότερα να αντιταχθούν στην επιστροφή τους, δηλώνοντας ότι δεν υπήρχε «αρκετή γη» για όλο τον κόσμο στη Ρουάντα. Το 1994, οι αρχές που σχεδίασαν τη γενοκτονία, προέτρεψαν τους χωρικούς Χούτου να λάβουν μέρος στις σφαγές, κάνοντάς τους να προσβλέπουν στην οικειοποίηση των αγροτεμαχίων των γειτόνων Τούτσι, μετά την εξόντωσή τους.

«Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, ιδιαίτερα σ' εκείνους που έχουν χάσει μέλη της οικογενείας τους, αλλά σε όλο τον κόσμο υπήρχαν άνθρωποι σαν κι εμένα που καθόμασταν στα γραφεία μας, χωρίς να καταλαβαίνουμε το μέγεθος του τρόμου που αντιμετωπίζατε», είχε δηλώσει το 1998 ο Κλίντον όταν επισκέφθηκε τη Ρουάντα.

Εκτοτε, το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να εμποδίσει μία ανάλογη τραγωδία στο Νταρφούρ του Σουδάν, όπου ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες, και των εκτοπισμένων, λόγω του εμφυλίου πολέμου έφτασε ήδη στα 2,4 εκατομμύρια, και εάν δεν υπάρξει εκτόνωση της κρίσης θα ξεπεράσει και τα 3,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπιστικά, Γιαν Εγκελαντ.

Τα δύο κύρια κινήματα εξεγερμένων στο Νταρφούρ που μάχονται από το Φεβρουάριο του 2003 τις κυβερνητικές δυνάμεις του Σουδάν και άραβες πολιτοφύλακες, ζητούν δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου της περιοχής αυτής, που το μέγεθός της είναι ίδιο με αυτό της Γαλλίας.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, έγιναν οι πρώτες 15 συλλήψεις αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού για βιασμούς, δολοφονίες και εμπρησμούς χωριών, ενώ στις 30 Μαρτίου 2005 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο επιβάλλει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων όσων παραβιάζουν την εκεχειρία και ενέχονται σε ακρότητες σε βάρος αμάχων.

Για επιβολή κυρώσεων στην κυβέρνηση του Χαρτούμ ούτε λόγος. Οσο δε για μεταμέλεια, όπως στην περίπτωση της Ρουάντα, φαίνεται ότι αργεί.

K.T.