Πολιτική
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 19:41

Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ο γ.δ. του ΕΦΕΤ

Αποδεκτές από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) έγιναν οι παραιτήσεις του πρόεδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Νίκου Κατσαρού και του γενικού διευθυντή Χρήστου Αποστολόπουλου, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε για την απόσυρση αλλοιωμένων γιαουρτιών της εταιρείας ΦΑΓΕ από τις αρχές Μαρτίου.

Οι λόγοι για τους οποίους έγιναν αποδεκτές οι παραιτήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, είναι οι εξής:

«α) υπήρξε αδικαιολόγητη χρονική καθυστέρηση στη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων μετά την αρχική γνώση του προβλήματος

β) δεν ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης

γ) δεν ενημέρωσαν το κοινό

δ) η πρακτική αυτή εκθέτει τη χώρα έναντι των υποχρεώσεών της απέναντι στις Ευρωπαϊκές Αρχές Ασφαλείας Τροφίμων

ε) η επιλογή της κυβέρνησης να αναβαθμίσει και να στηρίξει τον ΕΦΕΤ, με στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών, δεν συνάδει με καθυστερημένη αντίδραση όπως συνέβη σε αυτή την περίπτωση και με την έλλειψη έγκαιρης και υπεύθυνης ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή, Μ. Κυπριανού, ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές αρχές δεν ενημέρωσαν την Ε.Ε., για την υπόθεση. «Η Επιτροπή περιμένει γραπτή επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές μέσω του συστήματος άμεσης ειδοποίησης μέχρι αύριο, ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και ότι δεν εμπλέκονται άλλα κράτη-μέλη».

Τέλος, εντολή στη Νομαρχία Πειραιά για εντατικοποίηση των ελέγχων σε καταστήματα που διαθέτουν προς πώληση γαλακτοκομικά προϊόντα, έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Γ. Πεπόνης, ενώ ζητά να πληροφορηθεί αν η ειδική υπηρεσία της Νομαρχίας είχε ενημερωθεί από τον ΕΦΕΤ για τα αλλοιωμένα προϊόντα, καθώς επίσης ποιες είναι αριθμητικώς οι ποσότητες γιαουρτιών ΦΑΓΕ που προμηθεύτηκαν από τον Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα τα ελεγχόμενα καταστήματα.