Στοιχεία μελετών που διεξήχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δείχνουν ότι σκευάσματα που περιέχουν αλκοόλη είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών μικροβίων.
Στοιχεία μελετών που διεξήχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δείχνουν ότι σκευάσματα που περιέχουν αλκοόλη είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών μικροβίων.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού Υγείας των ΗΠΑ, πάνω από 20.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα λόγω των ανθεκτικών νοσοκομειακών μικροβίων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα γνωστότερα μικρόβια που προκαλούν θανάσιμες νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι: ο πολυανθεκτικός χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA, methicillin resistant staphylococcus aureus) και κάποια από τα στελέχη του εντερόκοκκου που είναι ανθεκτικά στο ισχυρό αντιβιοτικό vancomycin. Όλα αυτά μεταδίδονται στους ασθενείς ή σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο.
Όλες οι μελέτες των τελευταίων ετών διαπίστωσαν ότι η χρήση σκευασμάτων με περιεκτικότητα 60% - 90% αλκοόλη, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών αυτών μικροβίων.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα σκευάσματα με αλκοόλη, τα οποία υπάρχουν σε διάφορες μορφές όπως alcohol gel, κρέμα κολλώδους υφής, αφρός και λοσιόν, δρουν τάχιστα, το πολύ σε 15 δευτερόλεπτα, και σκοτώνουν τόσο τα βακτηρίδια όσο και τους ιούς. Ενώ, είναι πολύ πιο πρακτικά στην εφαρμογή τους.
Θέλοντας να πιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα τους οι επιστήμονες ανέφεραν τα παραδείγματα νοσοκομείων, όπου η εφαρμογή των σκευασμάτων αλκοόλης μείωσε δραστικά τα ποσοστά των νοσοκομειακών μολύνσεων. Όπως είπαν, στο Massachusetts General Hospital, η συχνότητα των νέων μολύνσεων από πολυανθεκτικό σταφυλόκοκκο (MRSA), μειώθηκε κατά 21% με την εφαρμογή σκευασμάτων αλκοόλης ενώ, η συχνότητα των νοσοκομειακών μολύνσεων με πολυανθεκτικό εντερόκοκκο μειώθηκε κατά 43%.
Επίσης, στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γενεύης στην Ελβετία, η χρήση των σκευασμάτων μείωσε μέσα σε τέσσερα χρόνια κατά 50% τη συχνότητα των επικίνδυνων νοσοκομειακών μολύνσεων.
Η αντισηπτική ιδιότητα των αλκοολούχων σκευασμάτων έδωσε ο έναυσμα στους επιστήμονες να καταρτίσουν νέα πρωτόκολλα τα Centers for Disease Control and Prevention των ΗΠΑ με τα οποία συστήνουν την εφαρμογή των αλκοολούχων σκευασμάτων ως αντισηπτική μέθοδο σε όλα τα νοσοκομεία.
Συστήνουν σε όλους τους επαγγελματίες Υγείας να περνούν τα χέρια τους με αντισηπτικό υγρό για 15 δευτερόλεπτα και να το αφήνουν να στεγνώσει μόνο του, αντί να πλένουν συνέχεια τα χέρι τους με υγρό σαπούνι. Και μπορεί όπως λένε, η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι πιο δαπανηρή, ωστόσο είναι πιο ασφαλής ως προς την αποφυγή μετάδοσης μικροβίων.