Κοινωνία
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 17:25

Αντιδράσεις δικαστών για τη νέα Ένωση - Στ. Κοντονής: Δικαίωμα κάθε πολίτη η συγκρότηση σωματείων, δεν αφορά το κράτος

Το θέμα της νέας Ένωσης Ανωτέρων και Ανωτάτων Δικαστών και Εισαγγελέων τέθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όπου, η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου έκρινε ότι «προφανώς η νέα δικαστική ένωση έχει διασπαστικό χαρακτήρα» και επιφυλάχθηκε να συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες ώστε να αποφασίσει τυχόν άσκηση ενδίκων μέσων κατά της απόφασης ίδρυσης της Ένωσης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είπε: «Δεν μας πέφτει λόγος. Το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία κατά το Σύνταγμα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν μπορεί να μπει σε περιορισμούς είτε από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς είτε από το κράτος».

Το θέμα της νέας Ένωσης Ανωτέρων και Ανωτάτων Δικαστών και Εισαγγελέων τέθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όπου, η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου έκρινε ότι «προφανώς η νέα δικαστική ένωση έχει διασπαστικό χαρακτήρα» και επιφυλάχθηκε να συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες ώστε να αποφασίσει τυχόν άσκηση ενδίκων μέσων κατά της απόφασης ίδρυσης της Ένωσης.

Τέσσερις δικαστές κατέθεσαν έγγραφο, με το οποίο ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος, ώστε να προετοιμασθούν για να διατυπώσουν τις θέσεις τους.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης υποστήριξαν ότι το καταστατικό της νέας Ένωσης που έχει αναγνωριστεί από το Δικαστήριο «περιέχει διατάξεις που αποδεικνύουν ότι η επωνυμία της είναι ψευδεπίγραφη, αφού τελικά μέλη της μπορούν να γίνουν όλοι οι Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας. Στην ουσία πρόκειται για παράνομη ίδρυση δεύτερης Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».

Τις επόμενες μέρες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα εκδώσει ανακοίνωση για συγκεκριμένα άρθρα του καταστατικού και τους σκοπούς που επιδιώκει η νέα Ένωση.

Στ. Κοντονής: Αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη η συγκρότηση σωματείων

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha και αναφερόμενος στη νεοσύστατη Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών, είπε:

«Δεν μας πέφτει λόγος. Το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία κατά το Σύνταγμα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν μπορεί να μπει σε περιορισμούς είτε από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς είτε από το κράτος. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση δεν αφορά την κυβέρνηση και δεν αφορά το κράτος. Πρόκειται περί συνδικαλιστικών ζητημάτων τα οποία οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να τα προσεγγίσουν και να τα λύσουν, λαμβάνοντας υπ' όψιν κάτι πάρα πολύ απλό: ότι για την κοινωνία και τον πολίτη, ο δικαστής, είτε αποδίδει δικαιοσύνη, είτε συνδικαλίζεται, εκφράζει δηλαδή ένα συνδικαλιστικό λόγο, παραμένει δικαστής. Και θα πρέπει να προστατεύσουν αυτή την ιδιότητα οι δικαστές».

Σχετικά με το ζήτημα της παράτασης θητείας των δικαστών, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι «το Σύνταγμα είναι σαφές». Επιπλέον, όπως τόνισε, «οι δικαστές κατά την  αντιπαράθεση που μπορεί να έχουν, θεμιτή και εύλογη σε ορισμένα σημεία, δεν πρέπει ξεχνάνε τη βασική τους ιδιότητα: ότι είναι δικαστές. Και ότι η κοινωνία τους αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και, αν διαταραχθεί αυτή η εμπιστοσύνη, από συμπεριφορές και φαινόμενα που δε συνάδουν με το λειτούργημά τους, τότε αυτό είναι μεγάλο κακό για το κράτος δικαίου και μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία».

naftemporiki.gr