Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο παραπέμπονται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οι ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Νταρφούρ του Σουδάν.
Η αμερικανική κυβέρνηση, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε ότι κανένας αμερικανός στρατιώτης από όσους έλαβαν μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές στο Σουδάν, δεν θα διωχθεί (όπως μεταδίδει το BBC), φαίνεται ότι αποφάσισε να μην ασκήσει το δικαίωμα του «βέτο», ανοίγοντας, έτσι, το δρόμο για την έγκριση της γαλλικής πρότασης.
Το Σ.Α. ζητά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τις υποθέσεις των υπόπτων για βασανισμούς, βιασμούς και σφαγές στο Νταρφούρ, όπου ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες, και των εκτοπισμένων, λόγω του διετούς εμφυλίου πολέμου έφτασε ήδη στα 2,4 εκατομμύρια. Στη λίστα των υπόπτων περιλαμβάνονται ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και αξιωματικοί του στρατού, ορισμένοι ηγέτες ανταρτών και ξένοι στρατιωτικοί διοικητές.
Στις 30 Μαρτίου 2005, το Σ.Α. ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο επιβάλλει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων όσων παραβιάζουν την εκεχειρία (κυβερνητικές δυνάμεις-άραβες πολιτοφύλακες και δύο κύρια κινήματα εξεγερμένων) και ενέχονται σε ακρότητες σε βάρος αμάχων.
Η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπονομεύει τις προσπάθειες για ειρήνη με την απόφασή του για παραπομπή αυτών που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Σε δηλώσεις του προς το Reuters, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Νατζιμπ αλ-Χέιρ Αμπντούλ Ουάχαμπ είπε πως η κυβέρνηση θα μελετήσει την απόφαση και θα λάβει τα "κατάλληλα μέτρα".
Οι δύο κυριότερες ανταρτικές οργανώσεις του Νταρφούρ χαιρέτισαν την απόφαση και ανέφεραν ότι θα συμμορφωθούν στέλνοντας στο δικαστήριο οποιοδήποτε από τα μέλη τους κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου.