Πολιτική
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 20:15

Προσκλητήριο Μητσοτάκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανάγκη συστράτευσης όλων των «μεταρρυθμιστικών δυνάμεων», οι οποίες στέκονται «απέναντι στην καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», στάθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας για το βιβλίο του Γ. Παγουλάτου «Το Νησί που φεύγει», σε πάνελ με τη συμμετοχή των Ευ. Βενιζέλου και Στ. Θεοδωράκη. Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι το σύνολο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων θα πρέπει να κινητοποιήσει την κοινωνία προς την κατεύθυνση μιας άλλης κυβέρνησης, με άλλο αφήγημα, που να θέτει στο επίκεντρο την αποτελεσματικότητα του κράτους και την ανταγωνιστικότητα. Την ανάγκη για συστράτευση των «μεταρρυθμιστικών δυνάμεων» της χώρας εμφανίστηκε να αναγνωρίζει από την πλευρά του και ο Στ. Θεοδωράκης.

Στην ανάγκη συστράτευσης όλων των «μεταρρυθμιστικών δυνάμεων», οι οποίες στέκονται «απέναντι στην καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», στάθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για το βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου «Το Νησί που φεύγει», σε πάνελ με τη συμμετοχή του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «πρέπει να ακούσουμε τον βουβό πόνο της ελληνικής κοινωνίας, στους χώρους δουλειάς, στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στα startups, μέσα από μια συμφωνία αλήθειας και έναν νέο πατριωτισμό - αντίπαλο δέος σε έναν αδίστακτο λαϊκισμό».

«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι και το νόημα του αποψινού καλέσματος του συγγραφέα», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι «η κλεψύδρα των ευκαιριών αδειάζει σταθερά σε βάρος της χώρας», η οποία, όπως είπε, χρειάζεται ένα νέο πολιτικό πρότυπο, στην εποχή του «μετα-λαϊκισμού».

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα «να υπερβούμε τις διαιρέσεις και να απευθυνθούμε στο σύνολο της κοινωνίας», καυτηριάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2014, οπότε και ήταν σαφής η βελτίωση όλων των δεικτών», ενώ έκανε λόγο για τυχοδιωκτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που, που της στέρησαν μια διπλή ευκαιρία:

  • μιας προνομοιακής μεταχείρισης από τους πιστωτές
  • μιας σταθερής πορείας ανάπτυξης με όχημα τη βελτίωση του κλίματος στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το 2015 η χώρα βρέθηκε μία ανάσα από τον ιστορικό της εκτροχιασμό, έξω από τους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, ενώ δήλωσε ότι «στεκόμαστε απέναντι στον λαϊκισμό, από όπου κι αν προέρχεται». Είπε επίσης ότι «η ωρίμανση της κοινωνίας μόνο πρόσφατα επήλθε», εκτιμώντας ότι «ίσως μοναδικός τρόπος ήταν η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και της καταστροφικής πολιτικής που επέφερε».

«Οι βασικές παραδοχές του συγγραφέα με βρίσκουν σύμφωνο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση, ενώ σημείωσε ότι «κι εμείς αλλάζουμε και μαθαίνουμε από τα λάθη μας». Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «η δήθεν κευνσιανή άποψη των παροχών θα βύθιζε τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση».

Ευ. Βενιζέλος: Το σύνολο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων θα πρέπει να κινητοποιήσει την κοινωνία

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, με άλλο αφήγημα, που να θέτει στο επίκεντρο την αποτελεσματικότητα του κράτους και την ανταγωνιστικότητα «κόντρα στον λαϊκισμό γύρω από τις παρεμβάσεις στο χρέος, οι οποίες είναι δεδομένες και δρομολογημένες».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι το σύνολο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων θα πρέπει να κινητοποιήσει την κοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ έκανε λόγο για «ανυπολόγιστη βλάβη στη χώρα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία σηματοδότησε η συμφωνία του 2015».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την «ανεκτικότητα» των εταίρων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου στο μέλλον με άλλη κυβέρνηση. Ανέφερε επίσης ότι «η επερχόμενη ρύθμιση στο χρέος, η οποία έχει καθυστερήσει και θα σηματοδοτήσει ένα 4ο μνημόνιο, θα είναι κάτι λιγότερο από το 10% της κολοσσιαίας παρέμβασης που σημειώθηκε στο ελληνικό χρέος το 2012».

Μιλώντας για το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι «ποτέ δεν υιοθετήθηκε η ιδιοκτησία του», ενώ παραδέχθηκε ότι «είχε τις αδυναμίες του», ωστόσο πρόσθεσε ότι ποτέ δεν υπήρξε η απαιτούμενη συναίνεση. «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρωτογενώς κοινωνικό και πολιτικό», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε ότι την απάντηση στο ερώτημα αν έχουμε προοπτική, θα τη δώσει ο ίδιος ο λαός. 

Στ. Θεοδωράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει μπροστά του το τέρας της αντιμνημονιακής υστερίας που εξέθρεψε

Την ανάγκη για συστράτευση των  «μεταρρυθμιστικών δυνάμεων» της χώρας εμφανίστηκε να αναγνωρίζει από την πλευρά του και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει μπροστά του το τέρας της αντιμνημονιακής υστερίας που εξέθρεψε», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάσχεσης του brain drain, σημειώνοντας πως «αν δεν γυρίσουν πίσω, η Ελλάδα δεν θα ορθοποδήσει».

Χρ. Χωμενίδης: Βλέπω τη διάθεση για συστράτρευση

«Μέσα από τις τοποθετήσεις σε αυτό το πάνελ, βλέπω τη διάθεση για μια συστράτρευση», δήλωσε μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης. 

«Θα είναι τώρα; Θα είναι αμέσως πριν από τις εκλογές; Θα είναι μετά από τις εκλογές, ενδεχομένως με μια αυτοδύναμη Ν.Δ.; Η ζωή θα δείξει», πρόσθεσε ο κ. Χωμενίδης.

Γ. Παγουλάτος: Τα πρώτα θύματα του λαϊκισμού είναι πάντα οι αδύναμοι

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτό το πάνελ αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις του ανυποχώρητου ευρωπαϊσμού. Τις δυνάμεις που συνομιλούν ισότιμα -και όχι με σύμπλεγμα κατωτερότητας- με τους Ευρωπαίους» δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμβουλος στην κυβέρνηση Παπαδήμου το 2012, Γιώργος Παγουλάτος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τίποτα σοφό στη σοφία ενός πλήθους που βασίζεται σε πλάνες, ενώ σημείωσε ότι «ο εθνικολαϊκισμός κα η δημαγωγία οδήγησαν πάντα σε οπισθοδρόμηση, σε βάρος κυρίως των πιο αδύναμων». Συμπλήρωσε επίσης ότι «αυτοί ήταν και τα θύματα της πολιτικής του 2015», επαναλαμβάνοντας ότι «τα πρώτα θύματα του λαϊκισμού είναι πάντα οι αδύναμοι».

Ο κ. Παγουλάτος παρατήρησε ότι στην Ελλάδα έχει καλλιεργηθεί μια αίσθηση αδικίας και θυματοποίησης, εκτιμώντας ότι είναι μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Όπως είπε, ιστορικά οι μεγάλες δυνάμεις σε κρίσιμες φάσεις μας βοήθησαν, διότι τα συμφέροντά τους συνέκλιναν με τα δικά μας. «Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κράτος κανόνων και δικαίου που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και χάρη στο οποίο άλλωστε επιβιώνουμε», ανέφερε επίσης.

Στο βιβλίο του «Το Νησί που φεύγει» ο Γ. Παγουλάτος έχει συμπεριλάβει μια συλλογή 122 κειμένων για την κρίση στην Ελλάδα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στον Τύπο από το 2007 έως το 2015. Πρόκειται για «μία ευσύνοπτη καταγραφή και ανάλυση των δομών, των επιλογών και των παραλείψεων που οδήγησαν τη χώρα μετά τη διεθνή κρίση του 2007 στην χρεωκοπία και τη διάσωση με μνημόνια».

«Μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, την οργή διαδέχτηκε η δυσπιστία, η απώθηση και η κόπωση από το "πρόβλημα Ελλάδα". Πολλοί χρησιμοποιούν πλέον τον απερίγραπτα κυνικό όρο "basket case", που παραπέμπει στους χωρίς μέλη βαριά ακρωτηριασμένους στρατιώτες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου που μεταφέρονταν μέσα σε καλάθι…», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου.

naftemporiki.gr