Τις τελευταίες ημέρες έχει την τιμητική του... Έχει μιλήσει εφ’ όλης της ύλης για την Ελλάδα, για τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης, για το Brexit, για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά το «προσφιλές του θέμα» παραμένει το ελληνικό. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θυμήθηκε ξανά, έπειτα από τόσα χρόνια λιτότητας και τρία μνημόνια που έχουν φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό και έχουν στραγγαλίσει την ανάκαμψη, ότι «οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους», γράφει η Έφη Τριήρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Τις τελευταίες ημέρες έχει την τιμητική του... Έχει μιλήσει εφ’ όλης της ύλης για την Ελλάδα, για τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης, για το Brexit, για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά το «προσφιλές του θέμα» παραμένει το ελληνικό. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θυμήθηκε ξανά, έπειτα από τόσα χρόνια λιτότητας και τρία μνημόνια που έχουν φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό και έχουν στραγγαλίσει την ανάκαμψη, ότι «οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους». Όταν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα εμφανίζει τη χειρότερη εικόνα στο σύνολο των χωρών - μελών της Ε.Ε. αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και τις δυνατότητές τους να συντηρήσουν τα ακίνητά τους, ενώ το 80% των Ελλήνων ζει με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα.
Έβαλε «πάγο» στα ελληνικά αιτήματα για ελάφρυνση του χρέους και τάχθηκε κατά της διαγραφής, με το επιχείρημα ότι αυτό θα εξασθενούσε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας, καθότι θα φανεί ότι «οι Ευρωπαίοι δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στην Ελλάδα». Η χρονική συγκυρία των δηλώσεών του συμπίπτει με τα ολοένα και αυξανόμενα σχόλια του ξένου Τύπου, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων για έναρξη των συζητήσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που έχουν ωθήσει σε ράλι τις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Ο κ. Σόιμπλε ρίχνει με σταθερή συχνότητα τα βέλη του στην Ελλάδα, απορρίπτοντας κάθε επιείκεια, πολύ περισσότερο τώρα εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους στη Γερμανία, τη στιγμή που κατά καιρούς έχει επιδείξει μεροληπτική στάση σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Δεν δίστασε να τα βάλει και με την Κομισιόν, αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει το δικαίωμα να μας λέει να δαπανήσουμε περισσότερα, ασκώντας αυστηρή κριτική στην πρόταση του επιτρόπου για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί προς τις χώρες - μέλη με πλεονάσματα να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες. Τελικά, στην Ε.Ε. των πολλαπλών ταχυτήτων η υγιής δημοσιονομική πολιτική μεταφράζεται με πολλούς τρόπους...