Χρήματα από απλούς λάτρεις του διαστήματος επιδιώκει να συγκεντρώσει μία ομάδα επιστημόνων, ώστε να ξεκινήσει την κατασκευή ενός διαστημικού τηλεσκοπίου για την αναζήτηση ενός γήινου πλανήτη στην κοσμική «γειτονιά» μας.
Του Κώστα Δεληγιάννη
Χρήματα από απλούς λάτρεις του διαστήματος επιδιώκει να συγκεντρώσει μία ομάδα επιστημόνων, ώστε να ξεκινήσει την κατασκευή ενός διαστημικού τηλεσκοπίου για την αναζήτηση ενός γήινου πλανήτη στην κοσμική «γειτονιά» μας.
Το πρότζεκτ ονομάζεται Project Blue και μέσω του Kickstarter σκοπεύει να συγκεντρώσει σε πρώτη φάση 1 εκατ. δολάρια, για να εξετάσει κατά πόσο στον διπλό αστέρα Άλφα του Κενταύρου υπάρχει μία «δίδυμη Γη».
«Είναι πιθανό να υπάρχει ένας κατοικήσιμος πλανήτης που να περιστρέφεται γύρω από τον πιο κοντινό μας γείτονα», λέει στην ιστοσελίδα Digital Trends ο Σίπρια Τσακραμπάρτι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Lowell της Μασαχουσέτης.
Η ύπαρξη εξωπλανητών επιβεβαιώθηκε το 1994, ενώ από το 2009 που εκτοξεύθηκε το διαστημόπλοιο Kepler, έχουν ανακαλυφθεί χιλιάδες σε άλλα πλανητικά συστήματα. Εξάλλου, μόλις τον φετινό Μάιο, οι υπεύθυνοι του Kepler ανακοίνωσαν 1.284 καινούρια επιβεβαιωμένα ευρήματα από τα οποία περίπου τα μιστά αφορούν πιθανά βραχώδεις, γήινους εξωπλανήτες.
«Υπάρχουν δισεκατομμύρια εξωπλανήτες στον δικό μας γαλαξία», σημειώνει στο Digital Trends η Μπρετ Μάρτι, από τη μη κυβερνητική οργάνωση Mission Centaur που συμμετέχει στο Project Blue. «Το Kepler μάς δίδαξε ότι σχεδόν ένα στα δύο άστρα φιλοξενεί έναν βραχώδη, δυνητικά γήινο πλανήτη, ο οποίος περιφέρεται γύρω από την κατοικήσιμη ζώνη. Οι πιθανώς γήινοι πλανήτες είναι περισσότεροι από τους ανθρώπους στη Γη».
Οι επικεφαλής του πρότζεκτ αποφάσισαν να ζητήσουν τη χρηματοδότηση της αποστολής από το κοινό, σε μία προσπάθεια να εμπνεύσουν και να εμπλέξουν τους λάτρεις διαστήματος. «Θέλαμε ξεκινώντας να κάνουμε το πρότζεκτ κτήμα όλων», σημειώνει η Μάρτι. «Ήταν σημαντικό να εξασφαλίσουμε με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον τη χρηματοδότηση της σχεδίασης του διαστημοπλοίου».
Στόχος είναι να συγκεντρωθεί από το Kickstarter 1 εκατ. δολάρια, από τα 30 εκατομμύρια που αναμένεται να κοστίσει το τηλεσκόπιο και η αποστολή του στο διάστημα το 2020. Το ποσό αυτό είναι πολύ μικρότερο από το Kepler, το οποίο κόστισε 600 εκατ. δολάρια, επειδή θα έχει έναν αποκλειστικό στόχο: να λάβει εικόνες, ορατές στο ανθρώπινο μάτι, των πλανητών που περιφέρονται γύρω από τον Άλφα του Κενταύρου.
Αν σε αυτές τις εικόνες οι πλανήτες μοιάζουν με «γαλάζιες κουκίδες», τότε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως διαθέτουν ωκεανούς ή και ατμόσφαιρα. Αυτό με τη σειρά του θα υποδήλωνε πως στις φωτογραφίες απεικονίζεται ένας «κόσμος» σαν τον δικό μας, ο οποίος πιθανόν να μπορεί να «φιλοξενεί» ζωή.
«Αν ψάχνεις για έναν δίδυμο πλανήτη, τότε ένας καλός τρόπος είναι να αναζητήσεις για την ανάκλαση γαλάζιου φωτός», συμπληρώνει ο Τσακραμπάρτι.
Η καμπάνια στο Kickstarter έχει ήδη συγκεντρώσει 68.000, ενώ απομένουν 32 ημέρες για να ολοκληρωθεί.