Υγεία
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 13:10

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν τα αυτιστικά παιδιά που μεγαλώνουν με εκπαιδευμένους γονείς

Πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο “ The Lancet” διαπίστωσε ότι τα παιδιά με αυτισμό που μεγάλωναν με γονείς που ήταν εκπαιδευμένοι ως προς την αντιμετώπιση της διαταραχής, σημείωναν σημαντική βελτίωση. 

Πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet» διαπίστωσε ότι τα παιδιά με αυτισμό που μεγάλωναν με γονείς που ήταν εκπαιδευμένοι ως προς την αντιμετώπιση της διαταραχής σημείωναν σημαντική βελτίωση. 

Πρόκειται για την έρευνα «Pre-School Autism Communication Trial (PACT)», η οποία έγινε από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Μάντσεστερ, του Νιούκαστλ και του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Τζόναθαν Γκριν.

Οι ερευνητές μελέτησαν 152 αυτιστικά παιδιά, από 2-4 ετών, μαζί με τους γονείς τους, για έξι μήνες. Οι οικογένειες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και η μία ακολούθησε τη συμβατική θεραπεία ενώ, η άλλη μπήκε σε εντατικό πρόγραμμα επικοινωνιακής βελτίωσης. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, βασική προϋπόθεση για την παρέμβαση είναι αυτή να ξεκινά σε προσχολικό στάδιο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι γονείς της ομάδας που είχαν μπει στο εντατικό πρόγραμμα επικοινωνιακής βελτίωσης, κλήθηκαν από τους ερευνητές 12 φορές μέσα σε αυτούς τους 6  μήνες, για να παρακολουθήσουν βίντεο με τη σιωπηλή και συχνά αδέξια αλληλεπίδραση που προσπαθούσαν να έχουν με τα παιδιά τους. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με ειδικούς θεραπευτές, εξέτασαν τρόπους για να βελτιώσουν την επικοινωνιακή δεξιότητά τους απέναντι στα παιδιά τους. Ακολούθησε ακόμα ένα 6μηνο εκπαίδευσης των γονέων. Με τον τρόπο αυτό, οι γονείς κατάφεραν σταδιακά να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους και να ακούσουν από αυτά κάποια λόγια. Το γεγονός αυτό καταγράφηκε ως μια εξαιρετικά σημαντική πρόοδος στην περίπτωση του σοβαρού αυτισμού. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν 6 χρόνια μετά ότι στις μισές από τις οικογένειες όπου οι γονείς είχαν ακολουθήσει την επικοινωνιακή παρέμβαση, το ποσοστό των παιδιών με σοβαρό αυτισμό είχε μειωθεί από 55% - 46%. Αντίθετα, παρατήρησαν πως σε ό,τι αφορά τους γονείς της πρώτης ομάδας, η οποία είχε ακολουθήσει τη συμβατική θεραπεία, είχε αυξηθεί το ποσοστό σοβαρού αυτισμού από 50% σε 63%, μέσα στην ίδια εξαετία.

Αναλύοντας τη μελέτη, ο Παιδίατρος - ειδικός Παιδονευρολόγος, Διδάκτωρ Παιδονευρολογίας στο Πανεπιστημίου Lund Σουηδίας και μέλος της Παιδονευρολογικής Εταιρίας Σουηδίας Μηνάς Καπετανάκης ανέφερε ότι οι επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι, περίπου 4 έως 5 άτομα ανά 10.000 έχουν κλασικό (ή τυπικό) αυτισμό, και περίπου 20 άτομα ανά 10.000 παρουσιάζουν αυτιστικές τάσεις.

Όπως είπε, οι πρόσφατες επιδημιολογικές έρευνες στην Ευρώπη, για τα ποσοστά των ατόμων που εμφανίζουν αναπτυξιακές διαταραχές του φάσματος του αυτισμού αναφέρουν ότι ανέρχονται σε 58 ανά 10.000 άτομα. Όμως, δημοσιευμένες μελέτες στις ΗΠΑ την τελευταία διετία δείχνουν ότι 1 ανά 88 παιδιά στο γενικό πληθυσμό έχουν διαγνωστεί με αυτισμό.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι, πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 5.000 παιδιά και ενήλικες με κλασικό αυτισμό και 30.000 άτομα με αυτιστικού τύπου διαταραχές ανάπτυξης - πιθανόν όμως τα νούμερα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα, καθώς διευρύνεται η διαδικασία της διάγνωσης.

Όπως τόνισε ο κ. Καπετανάκης, τόσο η νέα αυτή μελέτη PACT, όσο και άλλες που έχουν γίνει στο παρελθόν, συμφωνούν στο ότι τα άτομα με αυτισμό μπορούν να έχουν πραγματική βελτίωση ακολουθώντας σωστή θεραπευτική και εκπαιδευτική αντιμετώπιση, όπως για παράδειγμα το γεγονός να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι οι οικείοι τους και ειδικά οι γονείς όταν πρόκειται για παιδιά. 
Ενώ σημείωσε ότι εξαιρετικά σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση της διαταραχής έτσι ώστε, να ξεκινήσει άμεσα η πρώιμη παρέμβαση και αντιμετώπισή της.