Πολιτική
Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 17:32

Μόνο πάνω από τη βάση, εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΑΠΟ το 2006 κανένας υποψήφιος με βαθμολογία κάτω από τη βάση δε θα εισάγεται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε κάνει σχετική εξαγγελία. Η υπουργός είπε ότι εντός των ημερών θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για τον αριθμό των εισακτέων φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει και πάλι ανακατανομή των θέσεων έτσι ώστε να εισαχθούν λιγότεροι, όπου παρατηρείται κορεσμός.

KΑΝΕΝΑΣ υποψήφιος με βαθμολογία κάτω από τη βάση δε θα εισάγεται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, από το 2006, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούν την πορεία του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, καθώς και την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων. Η εσωτερική θα γίνεται με βάση κανόνες από τα ίδια τα πανεπιστήμια και η εξωτερική με βάση τους κανόνες που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η υπουργός τόνισε ότι θα ιδρυθεί ανεξάρτητος οργανισμός, όπου τον πρόεδρο θα προτείνει η κυβέρνηση και θα ορίζει η Βουλή.

Αναφορικά με τους όρους εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η κα Γιαννάκου είπε ότι εντός των ημερών θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για τον αριθμό των εισακτέων φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται ανακατανομή των θέσεων, έτσι ώστε να εισαχθούν λιγότεροι, όπου παρατηρείται κορεσμός. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα, αργά χθες βράδυ, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, το πρόγραμμα των εξετάσεων των αποφοίτων της Γ΄τάξης λυκείου.

Oι εξετάσεις αρχίζουν στις 21 Μαϊου και ολοκληρώνονται στις 11 Ιουνίου, ενώ η εξέταση στα ειδικά μαθήματα ορίστηκε από 21 Ιουνίου έως 28 Ιουνίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/05/1030349.htm .

Τέλος, «δεν υπάρχει καμιά πρόθεση υποβολής στη Βουλή νομοσχεδίου που να αναφέρεται στην ανωτατοποίηση των Ιερατικών Σχολών» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. «Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας διάλογος των ενδιαφερομένων μερών για την ποιοτική αναβάθμιση του περιεχομένου των σπουδών και όχι στην εξέλιξη της βαθμίδας των σχολών», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ

«H μόνη αξιολόγηση που μπορεί να γίνει στις σημερινές συνθήκες είναι η αξιολόγηση της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», τονίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Η αξιολόγηση των ΑΕΙ, για την οποία έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, προσθέτει το ΚΚΕ, «είναι κομμένη και ραμμένη στο αίτημα των επιχειρηματιών να εντάξουν πλήρως τα Πανεπιστήμια και τα άλλα Ανώτατα Ιδρύματα στην πολιτική τους για ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία».

Το ΚΚΕ εκτιμά οτι «η κυβερνητική αξιολόγηση θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση και την παραπέρα υποβάθμιση της μόρφωσης με «θύματα και πάλι τα παιδιά λαϊκών οικογενειών».

«Επί ένα χρόνο το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μεταβάλει τον εθνικό διάλογο για την εκπαίδευση σε πρόσχημα δράσης και σε άλλοθι συναίνεσης στα οποιαδήποτε μέτρα, κάποια στιγμή, θα αποφασίσει.

Κατ’ ουσίαν η Υπουργός Παιδείας με τις ανακοινώσεις της μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής δηλώνει, πως δεν χρειάζεται τη γνώμη των φορέων της εκπαίδευσης για ό,τι σκέφτεται να αποφασίσει, αοριστολογεί για το θέμα σύνδεσης της εκπαίδευσης με την απασχόληση, δεν δέχεται τη χρησιμότητα των απόψεων των φορέων των ΑΕΙ, αλλά και των πολιτικών κομμάτων, για την ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανακοινώνει και πάλι δήθεν διαλόγους, ενώ η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ουδέποτε έως σήμερα συγκλήθηκε, με πρωτοβουλία της Υπουργού, για ζητήματα πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Γι’ αυτό, άλλωστε, η πλήρης έλλειψη κοινοβουλευτικού διαλόγου για θέματα παιδείας και εκπαίδευσης μας υποχρεώνει, ως Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να μην αποδεχθούμε την πρόσκληση της Υπουργού σε κοινωνική εκδήλωση σε ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Επιβεβαιώνεται ότι ο διάλογος για την Παιδεία ήταν προσχηματικός http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/05/1030474.htm , αναφέρει ο ΣΥΝ.