Πολιτική
Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 18:11

Απάντηση ΠΑΣΟΚ στις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής

Ανακοίνωση σχετικά με τις σημερινές αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για ζητήματα Παιδείας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/05/1030398.htm , http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/05/1030454.htm , εξεδόθη από τον Κ.Τ.Ε. υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ασκείται κριτική στην υπουργό κ. Μαριέττα Γιαννάκου για τη μη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Επί ένα χρόνο το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μεταβάλει τον εθνικό διάλογο για την εκπαίδευση σε πρόσχημα δράσης και σε άλλοθι συναίνεσης στα οποιαδήποτε μέτρα, κάποια στιγμή, θα αποφασίσει.

Σήμερα, όμως, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε περισσότερο. Μετέτρεψε τις επιτελικές αποφάσεις του μείζονος κυβερνητικού συμβουλίου (της κυβερνητικής επιτροπής) σε απλές γενικόλογες εισηγήσεις, που δεν εμπεριέχουν το παραμικρό στοιχείο πολιτικής απόφασης. Και συν τοις άλλοις, το Υπουργείο Παιδείας κατασκευάζει πραγματικότητες και δεδομένα, όπως π.χ. ότι οι προτάσεις του για τη διά βίου εκπαίδευση, έχουν «περάσει» τον εθνικό διάλογο!

Κατ’ ουσίαν η Υπουργός Παιδείας με τις ανακοινώσεις της μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής δηλώνει, πως δεν χρειάζεται τη γνώμη των φορέων της εκπαίδευσης για ό,τι σκέφτεται να αποφασίσει, αοριστολογεί για το θέμα σύνδεσης της εκπαίδευσης με την απασχόληση, δεν δέχεται τη χρησιμότητα των απόψεων των φορέων των ΑΕΙ, αλλά και των πολιτικών κομμάτων, για την ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανακοινώνει και πάλι δήθεν διαλόγους, ενώ η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ουδέποτε έως σήμερα συγκλήθηκε, με πρωτοβουλία της Υπουργού, για ζητήματα πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Γι’ αυτό, άλλωστε, η πλήρης έλλειψη κοινοβουλευτικού διαλόγου για θέματα παιδείας και εκπαίδευσης μας υποχρεώνει, ως Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να μην αποδεχθούμε την πρόσκληση της Υπουργού σε κοινωνική εκδήλωση σε ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας. Οι κοινωνικότητες, άλλωστε, ουδέποτε αποτέλεσαν υποκατάστατο της συντεταγμένης πολιτικής συζήτησης».

«Αν το Υπουργείο Παιδείας ζητά νέο άλλοθι για μία δήθεν συναινετική πρακτική, εμείς οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αρνούμαστε να το παράσχουμε», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.